"Budapest cheesesteak: sertés tarjából, csiperke gombából, trappista sajtból, vörös- és fokhagymából, só, törött bors, fűszerpaprika és csirke alaplé hozzáadásával készült, mackó sajttal megkent pirított kenyérszeleten tálalt gyorsétel." (Hajdu Imre: Receptfüzet. (Kézirat. é.n.).
A recept a Philadelphia cheesesteak alapján született, de a magyar közízlésnek megfelelően sertés tarjából készül. Amiben különbözik még, egyben a karakterét tovább honosítja a fűszerpaprika, illetve a kétféle - akár hungarikumnak is tekinthető - sajt, valamint az, hogy nem valamiféle kifliben, hanem lehetőleg nem egymásra fordított megpirított kenyérszeleteken tálaljuk.
Budapest cheesesteak
(elkészítési idő: 15 perc)
Hozzávalók (egy főre):
Előkészítés:1.) A húst tegyük fagyasztóba 20 percre. Ha kivettük, fektessük a szeletet a vágódeszkára és éles késsel vágjuk hajszálvékonyra. 2.) Vágjuk fel a gombát nyolc részre. 3.) A fokhagymát szeleteljük fel. 4.) A hagymát száliránnyal ellentétesen vágjuk félkarikára. 5.) A kenyeret pirítsuk meg (akár kenyérpirítóban is megtehetjük) és kenjük meg a mackó sajtal.
Elkészítés: 1.a) Az olaj felét hevítsük fel. 1.b.) Ha forró, dobjuk bele a hagymát. Pirítsuk. 1.c.) Egy perc után tegyük hozzá a fokhagymát és együtt pirítsuk készre. 1.d.) Vegyük ki. 2.a) Öntsük a másik rész olajat a serpenyőbe, hevítsük fel. 2.b.) Tegyük bele a gombát és először nagy lángon pirítsuk, majd egy perc múlva vegyük takarékra, így pirítsuk készre. 2.c) Vegyük ki.
3.a) Nagy lángon pirítsuk a húst, amíg ki nem fehéredik. 3.b) Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. 3.c) Keverjük el és öntsük fel az alaplével. 3.d.) Forraljuk vissza, egészen addig, ameddig a folyadék el nem párolog. 4.a) Keverjük hozzá a korábban megpirított zöldségeket. 4.b.) Pirítsuk együtt nagyjából egy, másfél percig. 4.c) Vegyük annyi felé, amennyi kenyérszeletünk van és formázzunk nagyjából olyan alakúra, mint a szeletek.
5.a) Fedjük be a sajt szeletekkel. 5.b.) Vegyük takarékra a lángot, és várjuk meg, amíg a sajt ráolvad a húsra. 5.c.) Lapáttal szedjük rá a kenyérszeletekre.
Forrás: http://piroskockas.blog.hu