Az egyik legismertebb gyógynövénynek számító fűszernövény, a gyömbér Kínából származik, ma is az ottani gasztronómia egyik alapfűszere. Sajátságosan kesernyés, csípős aromája kiválóan illik számtalan ételhez.

g1

Magyarországon csak a közelmúltban terjedt el széles körben. Mi inkább utóízesítéshez használjuk, bár a különféle nemzetiségű konyhák és az azokra felépített éttermek szakácsai már tudják, miként alkalmazzák az ételek elkészítésénél is. Nagyon vigyázni kell az adagolásával, mert rendkívül intenzív, túladagolva teljesen elveszi az alapétel ízét. Levesekbe, húsételekbe remekül használható, de teát is lehet belőle készíteni, és a télen szezonális forralt bor egyik alapvető kelléke.

A benne található hatóanyagok roppant egészségesek, nem véletlen, hogy gyógynövényként is emlegetik. Görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása van, magas az A-, C-, E-, és B-vitamin tartalma. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel gyomornyugtató és emésztést segítő hatása van. A cukorbetegeknek is ajánlott, mert segít a cukorszint beállításában. A téli időszakban különösen hasznos fogyasztani, ugyanis az influenza és megfázás hatékony ellenszere, sőt, még lázat is csillapít.

g2

Főzetet egyszerűen készíthetünk belőle. Egy gyömbért reszeljük le, forraljunk fel vizet, majd forrázzuk le vele a reszeléket. Érdemes kicsit állni hagyni, mert így a hatóanyagok jobban kioldódnak belőle. Ezután természetesen ízesíthetjük, általában mézzel, vagy egyszerűen teához öntve fogyasztható.

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: Gyömbéres sült puding

 

SZTÁRHÍREINK