A budaörsi halpiacról indult Big Fish mára új márkávánőtte ki magát, mióta a tulajdonosai tengeri halakkal kezdtek el foglalkozni. Egy gyártelepen, autószerelő műhely mellett működő piacon minőségi halakat árulni merész vállalkozásnak tűnik, de a fogyasztói igény kényszerítette ki.
Először egy rostlappal sütő büfé volt sörpaddal, amely szépen elkezdett növekedni ahogy a környékbeli irodaházak dolgozói rákaptak a sült halra. Innen jött az ötlet, hogy a vállalkozást behozzák a városba, és ez sodorta össze a négy tulajdonost, akik már nem egy büfét, hanem egy új stílusú éttermet hoztak létre. Mindenféle véletlenek folytán megtalálták az üzlethelyiséget a város frekventált negyedében, az Andrássy úton. Hosszas tervezés után alakult ki, és azóta is folyamatosan változik a hely az igényekhez alkalmazkodva.
2014-ben csatlakozott a csapathoz Áman Attila séf, akinek nem kis szerepe volt a tálalás, és a tematika kialakításában. Ez azért is volt nagy kihívás, mert a Big Fish működése teljesen eltér a többi budapesti étterem rendszerétől. A halpiacos hangulat megmaradt annyiban, hogy a vendég kvázi vásárlóként rendel. A kínálat nagyobb része egy látványpultban van, onnan kell választani, azt súlyra kimérik, és abból készül az étel, tehát innentől lesz étterem. Nagyon fontos, hogy mindent lát a vendég. A kiválasztásnál a jégen incselkedő portékát, és azt is, hogyan készül el, mert a pult másik felén már a látványkonyhában dolgozó szakácsok dolgoznak. Talán ez is a Big Fish sikerének a kulcsa.
Alapvetően egy mediterrán étterem hangulatát és konyháját idézi, aminek roston sütés az alapja. Magyarországon a halfogyasztás nem jellemző, ezért igyekeznek megismertetni a vendégeket itthon szokatlan vagy újdonságnak számító halételekkel – a 3600 féle halfajból csakigen keveset ismerünk és fogyasztunk, ezért az északi országokból is kerülnek étlapra tételeklevesekben és párolt ételekben elkészítve.
Az Andrássy úti étteremben a nyári szezonban a turisták teszik ki a vendégkör zömét, de a téli hónapokban ez az arány változik. A magyar közönség értő része visszatérő vendégként látogatja a helyet. Néha az árak miatt ugyan értetlenkednek, de aki végiggondolja, milyen halakat tesznek elé, beláthatja, hogy a tengerek távolsága miatt az alapanyagok beszerzése nem olcsó. Vannak könnyen elérhető ételeik, ezek közül a fish & chips a legkeresettebb, de az osztriga és a homár mindig is a luxus ínyencségnek számított.
A halak mellett szerepelnek másfajta tételek is az étlapon, de nem akarnak másnak tűnni, mint amik. Ha steaket akarunk enni, menjünk steak house-ba, ha halat, akkor a Big Fish-be. Igyekeznek olyan halételekkel színesíteni a választékot, amelyekhez a világ konyháiból válogatnak, ezért érdemes átböngészni az ajánlatokat. Olyan egyedi tételekkel is előrukkolnak, amelyek Magyarországon talán csak náluk fogyasztható: például az ördöghalmáj, vagy a kékúszójú tonhal (ehhez a japán halpiacon ritka árverezéseken lehet hozzájutni). Nem különlegesség, de rendkívül látványos például a papagájhal, a jégpultban káprázatos színeivel hívja fel magára a figyelmet, vagy a a kék cápa. Ezekhez a különlegességekhez kell némi gasztronómiai nyitottság, mivel olyan ízvilágot képviselnek, amelyhez a magyar közönség nem szokott hozzá. Áman Attila elmondta nekünk, hogy a tengeri halak fogyasztása nemcsak egészségesebb, de egyszerűbb is, hiszen sokkal kevesebb keresztszálkát tartalmaznak. A legkedveltebb ételeik a Marseille-i halleves, a fekete kagyló párolva, a fish & chips és a paella.
A Big Fish teljesen egyedülálló étterem, és aki benéz ide, biztos lehet abban, hogy különleges élményben lesz része.
Foto: Big Fish
AirChef
Kapcsolódó cikkünk: Baraka – egy darabka New York