© 2018 Foodyny.

Magyarországon teljesen általános az erős paprika fogyasztása, sőt, valamilyen oknál fogva a férfiak azt hiszik, hogy hősies virtus megpaprikázni a levesüket, bármennyire is izzasztó és kellemetlen. Aki már látott iszonyatosan csípős paprikát enni embereket, tudja, nem az íze miatt fogyasztják, hanem egyszerűen csak szeretik. De mit lehet azon szeretni, hogy folyik az ember könnye, elzsibbad az arca, és tulajdonképpen semmilyen ízt nem érez? Talán az önsanyargatás a cél? Tény, hogy van olyan étel, amelyhez remekül illik, és létezik olyan is, amit nem lehet erős nélkül megenni.

pap2

A hatást a kapszaicin nevű anyag idézi elő: a szájban lévő idegvégződéseket irritálja, ezért érzünk csípősséget... Érdekes módon, ehhez is hozzá lehet szokni, rendszeres fogyasztásnál egy-egy fajtára már nem lesz annyira érzékeny az ember. A kapszaicin szagtalan és színtelen anyag, ami sem a fagyasztásra, sem a melegítésre nem reagál, és csak alkoholban és lúgokban oldódik. Ezért nem érdemes paprikaevés után vízzel csillapítani az intenzív égő érzést, teljesen felesleges. Ami segít, az a tej, vagy az alkohol.

A paprikafogyasztásnak - a kellemetlen velejárói mellett - van jó oldala is, amely kárpótol az előbbiekért: roppant egészséges. A kapszaicint tartalmazó élelmiszerek, így az erős paprikák is, étvágycsökkentő hatásúak, az étkezések előtti fogyasztásuk esetén kevesebbet eszünk. Növelik az anyagcsere-folyamatok intenzitását, ennek köszönhetően sok fogyókúrás szer alapanyagát adják. Vérkeringést serkentő hatásuk is van, ezért az emésztést és a gyomorműködést is segítik. Szív- és érrendszeri problémák enyhítésére, megfázás esetére, és még allergiás tünetek kezelésére is alkalmasak. Régen érzéstelenítésre – például foggyulladás, fogfájás csillapítására – is használták.

pap1

A csípősség ereje mérhető, és habár mi magyarok büszkék vagyunk a csípős paprikánkra, el kell fogadni a tényt, hogy a világ paprikái között még a középmezőnyben sem vagyunk. A csípősség meghatározására a Scoville-skálát használják. Paprikáink közül például a viaszpaprika 5000 és 10000 egység között van, míg mondjuk a habanero chili 100000 és 350000, a naga jolokia 800000 és 1000000 közötti értékkel dicsekedhet.

Érdekesség, hogy a hatóságok által használt paprikaspray 2000000 a skálán, míg a vegytiszta kapszaicin 15000000.

pap2

Ezek után az adatok után bizton kijelenthetjük, hogy a mi paprikánk erős, de korántsem annyira, hogy rekordokat dönthetnénk vele. Ettől függetlenül, aki szereti, fogyassza, hiszen a jó magyaros ételek egyik alapvető kelléke! 

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: Kívánom a csípőset!

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.