A Demeter család 2010 óta foglalkozik kézműves édességek készítésével. Kezdetben csak bonbonokat és szaloncukrokat gyártottak, majd pár évvel később elkezdtek csokoládékat is készíteni – így születtek meg az első táblás finomságaik. Február vége óta a figyelem középpontjába a húsvéti édességek kerültek, ma pedig csúcsra jár az üzem: felváltva kerülnek a csomagolórészlegbe a csokitojások és nyuszik.
Kiskunlacháza csendes kis utcájában egy családi házból kialakított üzemben működik a kézműves termékeiről ismert Demeter Chocolate Kft. A nyolc főt foglalkoztató manufaktúrában minőségi édességek készülnek, így húsvét közeledtével minden a tojások és a csokinyuszik körül forog. A cégvezető, Demeter Zsuzsa szerint nem véletlenül: a húsvéti nyuszinak is el kell a segítség az ünnepek előtti hetekben.
Az édességek készítése összetett folyamatot jelent, nagy odafigyelést és precizitást igényel. Első lépésként egy temperáló gép segítségével olvasztják fel a belga Callebaut csokoládét, amit először 45-49 fokra melegítenek, hogy aztán 29-30 fokra hűtsék vissza az alapanyagtól függően.
– Ezt követően a műanyag tojás- vagy nyusziformákat kifestjük kakaóvajas ételfestékkel, miután pedig megszilárdul, géppel elkészítjük a hüvely részét – magyarázza a cégvezető.
Bonbon esetében ekkor jön a főzött, szobahőmérsékletű krém betöltése, de a tojásoknál és nyusziknál ez a fázis elmarad. A csokitojások formái közül kettőt összeerősítenek, majd ráteszik a keringető gépre.
– A tojásaink épp itt bolyonganak – mondja nevetve Zsuzsa, miközben egy fura szerkezet felé mutat.
Akár asztronautákat is kiképezhetnének az űrbéli életre ezzel a különleges masinával, amelynek az a feladata, hogy egyenletesen oszlassa el a csokoládét a műanyag forma belsejében. Ez szavatolja, hogy a csokitojás belseje üreges maradjon. A formák nagyjából 10-15 percig forognak, amíg a belsejükben lévő csokoládé meg nem szilárdul. Ekkor azonban még nem lehet kivenni az öntőformából, így további negyed óra pihenés vár rájuk a hűtőben, mielőtt piros fóliába csomagolják őket.
– Azok esetében pedig, amik apró cukorgyönyöket kapnak díszítésként, még folytatódik a munka – mutat rá Zsuzsa.
A tojások alját egy kevés csokiba mártják, majd belenyomják a színes cukrokba, utána félreteszik egy sütőpapírral bélelt ládába. Itt szilárdul meg teljesen a díszítés, hogy aztán dísztasakokba kerülhessenek az elkészült édességek.
A nyuszik esetében ez annyit változik, hogy a megtöltött formák egy félórát pihennek a hűtőben, mielőtt kiütik őket, utána pedig egy csepp olvasztott csokoládéval összeillesztik a nyuszik elülső és hátulsó felét.
Miközben nézzük, ahogy az ügyes kezek folyamatosan dolgoznak, a közelgő ünnepekről beszélgetünk a cégvezetővel. Azt mondja, érezhetően nő az igény a minőségi termékek iránt. Azt tapasztalja, egyre kevésbé fontos a vásárlóknak, hogy a csokitojás és a nyuszi milyen méretű, sokkal inkább az számít, hogy tortabevonó helyett minőségi alapanyagból készüljön.
– Ennek varázsa van – mutat az elkészült csokitojásokkal teli ládára, majd hozzáteszi: a kézműves termékek esetében nem az történik, hogy az ember beugrik a multiba, leemeli az első kezébe kerülő húsvéti édességet a polcról, és rohan tovább.
– A mi termékeinket webshopban és édességboltokban lehet megvásárolni, tehát a vevőink időt szánnak arra, hogy kiválasszák szeretteik számára a legfinomabb, legkülönlegesebb édességet – magyarázza.
Ez is az oka annak, hogy Demeterék nem tárgyalnak hipermarketekkel, megmaradnak kis üzemnek egy webshoppal és folyamatosan bővülő kereskedelmi partnerek sorával, amelyekről tudják, jól bánnak a termékeikkel, tudják, hogy szívvel-lélekkel mesélnek róla.
– A húsvéti nyuszi így is megtalál minket, kicsik és nagyok legnagyobb boldogságára, mi pedig örömmel teljesítjük minden kívánságukat – teszi hozzá.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: A legendás vecsési káposzta nyomában