© 2018 Foodyny.

olaszsupermarket

Ha valaki betéved egy olasz szupermarketbe, friss és száraz tészták hada várja, csak tudjon dönteni. Bár sokan hajlamosak alaposan leegyszerűsíteni, sőt elferdíteni az olasz tésztaételek receptjeit – elég csak a tejszínes mártásban úszó carbonarára gondolni –, valójában rengeteg különböző forma kerülhet a tányérunkra. Vajon mit takarnak a különböző több tagból álló nevek? Elsőként jöjjön egy kis eligazítás, hogy a csomagoláson szereplő olasz elnevezések még véletlenül se legyenek többé kínaiak!

Pennét biztosan mindenki evett már jó kis paradicsomos szósszal vagy pesztóval. Jelentése tollhegy, melyet alakjáról kapott. Ahogy a Pennénél, úgy több más gyakori, közkedvelt tészta csomagolásán is feltűnhet a Rigate, illetve a Lisce szó: előbbi a tészta recés, utóbbi pedig sima felszínére utal.

penne

Sok alaptésztát lehet kapni nagyobb változatban (ilyenkor az alapszó -oni végződést kap), illetve kisebb méretben is beszerezhető (-ette vagy -ini végződés). A széles fajtákat pedig az -elle végződés jelöli, így már többet nem kérdés, hogy a Conchiglie kisebb, míg a Conchiglioni óriás kagylótészta, a Pennette biztosan apróbb a hagyományos Pennénél, a Pappardelle vagy Tagliatelle pedig széles tésztafajtákat takar.

conchiglioni

A végződéseken és a Rigate-Lisce pároson túl is akad még pár támpont a csomagoláson. A Corta vagy Corti rövid, a Mezze pedig felezett változatokat jelöl. A száraztészták jelentős hányada durumtészta, azaz tojás hozzáadása nélkül, csak vízből, sóból és lisztből áll, de azért tojásos változatok is előfordulnak szép számmal, ilyenkor az all'Uovo jelölést kell keresni. Ha pedig a teljes kiőrlésű lisztből készült változatokat részesítenénk előnyben, az Integrale kifejezés lesz számunkra a kulcsszó.

Alapfogalmak pipa, és már azt is tudjuk, hogy a Pennét tollhegyről keresztelték el. Nincs azonban egyedül: cikkünk folytatásából kiderül, hogy számos tésztafajta kapta alakjáról az elnevezését.

ZITA

Kapcsolódó cikkünk: Tésztakosárkák Wellington módra

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.