Ilyen is van: a francia Sébastien Bras, a Le Suquet konyhafőnöke arra kérte a Michelin-kalauz szerkesztőit, hogy idén ne szerepeltessék az éttermét a legrangosabb gasztrokalauzban, és egyben lemond mind a három (!) Michelin-csillagáról is. Bras közölte, hogy a családtagjaival közösen hozták meg és jól megfontolták a döntést, mert nem kívánnak a jövőben abban az elképesztő nyomás alatt élni, melyet a „gasztro szakma Oscarja” okoz nekik.
Sébastien Bras
– Évi három alkalommal jönnek az étteremkritikusok véletlenszerűen ellenőrizni, és bármelyik ételt kóstolhatják. Ezt azt jelenti, hogy a naponta elkészített 500 étel közül, bármelyikre eshet a választásuk, és az alapján döntenek. Természetesen ezentúl is a maximumra törekszem, ahogy eddig is, de úgy érzem képtelenség ilyen nyomás alatt szabadon alkotni – nyilatkozta Sébastien Bras.
A séf döntését az étterem- és szállodakalauz igazgatósága tudomásul vette.
Érdemes megjegyezni, hogy egyre több sztárséf dobja be a konyharuhát (ha szabad így fogalmazni). Az első, aki kilépett az elit klubból, Marco Pierre White volt, ő 1999-ben adta vissza a kitüntetéseit. Aztán, 2005-ben jött Alain Senderens, párizsi séf, aki kérte, hogy töröljék Michelin-csillagos éttermét a kalauzból. Philippe Gaertner is ugyanígy tett, 2006-ban pedig Antoine Westermann következett. 2008-ban Olivier Roellinger vágyott nyugodtabb életre. 2014-ben Karen Keygnaert ugrott ki, őt követte Julio Biosca, Olivier Douet, Friderick Dhooge, majd Andre Chiang.
ZsÉ
Kapcsolódó cikkünk: Milliárdokat keres a világ öt leggazdagabb séfje