© 2018 Foodyny.

Lassan az egész életünk az internet és az intelligens megoldások körül forog: okostelefonok, autós navigációk, robotporszívók, programozott öntözőrendszerek könnyítik meg az életünket. A mesterséges intelligencia egyre inkább beszivárog a konyhába is.

okoskonyha2

Dolgok Internete, vagyis IoT. Ezek azok az okos kütyük és háztartási gépek, amelyek olyan funkciókat képesek ellátni, amelyek nem tartoznak az alapfeladataik közé. Rá tudnak csatlakozni az internetre, hogy aztán telefonunk vagy tabletünk segítségével távolról irányíthassuk őket. Ezek első generációs változatai teljesen átlagos berendezéseknek tűnnek, ám például ha a munkából hazafelé igyekezve megkívánunk egy jó erős kávét, egy applikáció segítségével beprogramozhatjuk a kávéfőzőt, hogy mire hazaérünk, lefőjön és frissen gőzölögjön a feketénk.

Mind több gyártó ismeri fel a fogyasztók igényét a programozható, vezérelhető konyhai gépekre, így aztán menő startupokkal szövetkezve dolgoznak új és újabb meghökkentő megoldásokon. A Bosch, a Whirpool, az LG és a Samsung is olyan innovációkkal rukkolt elő a múlt hónapban Las Vegasban megrendezett CES nevű kütyükiállításon, amelyek láttán valóban azt gondolhatjuk, karnyújtásnyira vagyunk csupán az önműködő konyhától. A digitalizáció és a mesterséges intelligencia találkozása soha nem látott mértékben könnyítheti meg a mindennapjainkat.

okoskonyha1

Ráadásul a tendencia nem csupán afelé mutat, hogy az egyes gépek távolról irányítva elvégzik helyettünk a feladatot, hanem afelé is, hogy az eszközök egymással is kommunikáljanak. Az LG például januárban mutatta be legújabb fejlesztését, amelyben egy hűtő, egy sütő és egy mosogatógép dolgozott össze. Ennek eredményeképpen egyrészt a telefonunkon látjuk, hogy mi van a hűtőben, és receptötleteket kapunk arról, hogy mit készítsünk a rendelkezésre álló alapanyagokból. Ha kiválasztjuk az általunk preferált receptet, a sütő előmelegíti magát a megfelelő hőfokra, majd interakcióba lép a mosogatógéppel, amelyi az étel jellemmzői alapján beállítja a megfelelő mosogatási programot.

Döbbenetes, ugye? A Foodyny új cikksorozatában hétről hétre hasonló meghökkentő, forradalminak tűnő újdonságokat, intelligens megoldásokat mutatunk be.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.