© 2018 Foodyny.

A Valentin-nap az egyik legfiatalabb ünnepnapunk, csupán a XX. század óta emlékezünk meg Szent Bálintról, a szerelmesek és a lelki betegek védőszentjéről. Ha azonban jobban belegondolunk, akár Casanováról, a legendás nőcsábászról is elnevezhették volna a boldog párok ünnepét, hiszen a szent által patronáltakból kiindulva, szerelmei mögött is összetört szívek maradtak. De mi lehetett a sikere kulcsa? A titkot a gasztronómiában érdemes keresni.

casanova1

Giovanni Giacomo Casanova az 1700-as évek szívtiprója volt, akinek bár igen kalandos élete volt, neve a gáláns kalandjaival forrt össze. Szexuális étvágyának titka a szarvasgomba volt, de rajongott a fűszeres ételekért, és a jó borokért is. A gombafajta egy androstenol nevű feromont tartalmaz, amely az ellenkező nem iránti érdeklődés folyamatos szinten tartásáért felelős. Az emberi szervezetben ennek a feromonnak a termelődése csupán kamaszkorban tekinthető intenzívnek, utána fokozatosan csökken. Casanova azonban a szarvasgomba fogyasztásával folyamatosan magas szinten tartotta, ezzel szavatolva, hogy a hölgyek iránti lelkesedése sose lankadjon.

szarvasgomba

De nem ez volt az ikonikus nőfaló egyedüli trükkje. A hölgyeket ugyanis nem behűtött alkohollal csábította el, hanem forró csokoládéval. Az étcsoki teobromin tartalma miatt az idegrendszerben a szerelemhez hasonló érzéseket vált ki, s ez a koffein miatti élénkítő hatásával párosulva a lehető legmagasabb szintre emeli a szexuális hormonok termelődését.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Gasztro vágyfokozók csokorba szedve

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.