© 2018 Foodyny.

Olasz desszerteknél nálam a tiramisu mellet a profiterol a csúcsok csúcsa. Kívül és belül is csupa krém, és ami a legjobb, hogy rengeteg ízzel lehet variálni a krémeket, akár pisztáciás, málnás vagy nutellás változatot is érdemes kipróbálni, kísérletezni, megéri. :)

profiterol1

Hozzávalók:


Tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 1,5 dl víz
  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 csipet só


Töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1,5 dl tejszín
  • 5-7 ek cukor
  • 1 zacskó pudingpor
  • 4 dl tej
  • 1 zacskó bourbon vaníliás cukor


Szószhoz:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 ek kakaópor
  • 4 ek cukor
  • 1 dl tej


Elkészítés:

A tésztához a vajat és a vizet egy csipet sóval felforralom, hozzáadom a lisztet és addig kevergetem a tűzhelyen (5-6 perc), amíg el nem válik teljesen az edény falától. Ha ez megvalósult, leveszem a tűzről és egyesével belekeverem a tojásokat. Kész is a tészta, mehet bele a habzsákba, ennek híján kanállal kis halmokat teszünk a sütőpapírral bélelt tepsire. Légkeveréses, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm.

profiterol2

profiterol3

A töltelékhez főzök egy sima vaníliás pudingot a tejjel cukorral plusz vaníliás cukrot is adok hozzá. Megvárom míg kihül, beteszem a hűtőbe. Ha kihült, hozzákeverem a mascarponét, A 3 dl tejszínt habbá verem kis cukorral, a felét félreteszem és a másik felét hozzáadom a a pudingos mascarponés krémhez. 

A csokis szószhoz főzök egy sűrű csokikrémet kakaóporból, tejből és cukorból, majd kihűtöm, keveset félreteszek. Ha már szobahőmérsékletű, hozzáadom a mascarponét és robotgéppel szép simára keverem, majd a tejszínhab másik felét pedig kézzel óvatosan, hogy össze ne törjön.

A fánkok aljára egy-egy lyukat vájok egy éles késsel és mindet megtöltöm egy habzsákból a krémmel. A kis golyócskákat egy átlátszó téglalap alakú jénai tálba helyezem.

profiterol4

Nyakonöntöm a csokikrémmel és rácsurgatom helyenként a sűrű csokimázt. Még lehet reszelni rá egy kis étcsokit ha nem elég csokis. :)

profiterol5

Forrás: http://suticakes.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.