Hogy nem mond semmit az, hogy ököruszály? Nyugi, ez normális. Sajnos. Sajnos, mert régebben ez egy nagyon közkedvelt húsfajta volt, amit sokféleképpen készítettek el a háziasszonyok. Jó alapanyag. Ha kicsit is ismerősen hangzik, akkor nagy eséllyel az ököruszályleves miatt van. 

Na, de leplezzük le végre, hogy mi is ez, melyik része a minek?! Ez, kérem szépen a marha farka. Amely tele van kollagénnel, ami azt jelenti, hogy isteni ragacsos, amikor kézbe fogjuk és úgy esszük, hogy a szánk körbe maszatos lesz és az ujjaink összeragadnak. De ezt másképp nem is lehet. Milyen jó újra gyereknek lenni és kézzel falatozni, nem törődve semmivel, csak a csodás zamatokkal.

Ebből a jól csengő névből, ami annyira beszédes: ököruszály (hisz gondoljunk bele, ahogy maga után lógatja a marha a farkát, mint egy uszályt), már említettem, hogy sok-sok húsételt lehet elkészíteni. Például tökéletes vadashoz, vagy sok zöldséggel (répa, zeller, krumpli stb.) és vörösborral mennyei ragu készÍülhet belőle, vagy az említett leves. Avagy épp ez a mostani fűszeres, paradicsomos ököruszály, ami valami igazán pompás elkészítési módja ennek a fenséges húsfajtának.

Íme. - Az a tojássárgájához hasonlatos izé, ott a hús közepén az a porc, csak a paradicsom narancssárgára színezte. Körülötte az istenien omlós hús, ami csudásan ragad, ahogy annak kell.

okoruszaly1

Hozzávalók:

  • 4-5 db a farok vastagabb részéből - a maradék vékony darabokat, amik a vége a faroknak, fagyasszuk le nyugodtan és később egy csodás levest rittyenthetünk belőle.

okoruszaly2

  • 2-3 doboz jó minőségű darabolt (szilva) paradicsom konzerv
  • 1 fej (!) fokhagyma
  • só, bors, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring
  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek balzsamecet krém  vagy 1 ek (barna) cukor
  • kevés chilipehely - opcionális
  • 1 db chipotle füstölt jalapeno paprika - opcionális

okoruszaly3

Elkészítése:

A húsokat pirítsuk át kevés olajon, majd a visszamaradt olajat öntsük be egy mély, vastag falú, de még jobb, ha öntöttvas edénybe. Most jöhetnek a paradicsomkonzervek, amiknek a dobozát egy kis vízzel kiöblítjük, és ezt is hozzáöntjük. A fokhagymákat (nem, nem lesz sok, higgy nekem!) és a hagymát megpucoljuk, majd hagymát laskára felvágjuk. belenyomkodjuk a paradicsomszószba, azután fűszerezzük ízlés szerint.Ha kedveljük a pikáns ízeket, akkor mindenképp tegyünk bele egy kevés chilit és a füstölt jalapenot. Ez utóbbi úgy megbolondítja, hogy el sem hisszük. Egy kis darab olyan kellemesen füstös aromát kölcsönöz a szaftnak, ami igencsak hozzátesz az ízélményhez.

Fedjük le az edényt, és toljuk be a sütőbe először 200 fokon, félórára. Ennyi idő alatt az öntöttvas lábos kellően átmelegszik. Félóra után vegyük vissza 160 fokra és 2-2,5 órán át süssük, míg a csontról a hús csak úgy leomlik, és amíg a paradicsomszósz leve lepárolog, és csak az esszenciális paradicsomhús marad hátra a sok fűszerrel összeérve.

Amit feketének látsz a képen, az a hús karamellizálódása a paradicsomszósz alatt, és ahogy utána ropogósra megsült. 

okoruszaly4

Én most teljes kiőrlésű pitával kínáltam, de lágy kenyérrel tunkolgatva az igazi, vagy épp tésztával, főtt vagy sült burgonyával is mennyei. 

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Forrás: http://henisutneked.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: 

 

hirdetés
hirdetés

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.