Különleges ízpárosítás rovatunk következő lépéseként megmutatom, hogyan lehet egy bájos bizarrsággal kihozni a maximumot a garnélából egy előétel/vendégváró falat formájában. Ma a dicsfényben a garnéla áll egy különlegesen szokatlan fűszerezésben felöltöztetve.
A rákfélék sajátossága, hogy önmagukban, ízesítés nélkül is ínycsiklandóak. Amennyiben megfelelő alapanyagok aromáival társítjuk, számíthatunk komoly elismerésekre.
Lássunk is hozzá ehhez az egyszerűen finom fogáshoz!
Ha nem szeretnél olvasgatni, nézd meg a videóreceptet!
Hozzávalók 4 főre:
A tortilla lapokat szaggasd ki egy pohár segítségével 10 cm-es korongokra. Melegíts 4 dl napraforgó olajat 160 ℃-ra és süsd benne aranybarnára a korongokat. Használd ki, hogy melegen még formálhatók és fektesd őket egy sodrófára, hogy hajlított “u” alakban dermedjenek meg. Tedd félre tálalásig a tortillákat.
Pucold meg a garnélákat a fejrész eltávolításával és a páncél lehámozásával. A rákok háti részének közvetlen felülete alatt fut végig az állat tápcsatornája, amihez egy vékony vágással hozzáférsz és könnyen eltávolíthatod.
Tegyél fel melegedni egy vastag falú serpenyőt, közben ízesítsd be a garnélákat.
Egy rúd friss vaníliát vágj félbe hosszában és kapard ki a magokat. Keverd egy tálban össze a rákokat a vanília magokkal és ízesítsd őket tovább sóval és frissen őrölt borssal.
Tegyél 3 evőkanál napraforgó olajat a serpenyőbe és várd meg, hogy füstölni kezdjen. Add hozzá a rákokat és süsd oldalanként 30-50 másodpercig mérettől függően, majd csúsztasd az egészet a vágódeszkára. Darabold fel az illatos garnélákat apró kockákra és dobd azokat egy keverőtálba.
Vágd félbe hosszában az újhagymát és a felét darabold vékony, hosszú csíkokra díszítésnek, a másik felét apró félkarikákra a töltelékhez.
Aprítsd a paradicsomot apró, 5x5 mm-es kockákra és keverd ezt is a garnélához.
Egy alaposan megmosott bio citrom héjának ⅓-át vágd hosszú, hajszálvékony csíkokra és add a keverékhez. Ropogósság gyanánt dúsítsd fél marék durvára vágott pörkölt mogyoróvalés ízesítsd fél evőkanál umami esszenciával és pár csepp olíva olajjal.
Keverd össze a hozzávalókat alaposan, ellenőrizd a sósságát, majd töltsd meg vele púposan a tortillákat.
Helyezz egy tányérra levegősen egy hosszúkás halom rukkolát vagy madársalátát és tálald rajta a töltött tortillákat (immáron Tacokat). Díszítsd a tacok tetejét a vékony szálas újhagymával.
Jó étvágyat, imádni fogod! :-)
Forrás: http://innertaste.blog.hu/
Kapcsolódó cikkünk: Sáfrányos rizottó citromos pirított rákkal