Akár a Foodyny olvasói közül is bárki elérheti, hogy a jövőben éttermeket és menüket tesztelve, szavazatával hozzásegítsen egy-egy éttermet a Michelin-csillaghoz, vagy esetleg megfossza tőle. De mi kell ahhoz, hogy valakiből Michelin ellenőr legyen?
A választ Rebecca Burr-tól, Nagy-Britannia és Írország Michelin Guide szerkesztőjétől tudjuk meg, aki a Finedininglovers internetes magazinnak adott interjút.
- Hagyományosan olyan szakembereket keresünk, akik komoly szakmai háttérrel, szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és legalább öt-hat évet eltöltöttek már a gasztroszakmában, a legjobb, ha a konyhában - mondja a lapnak Burr. - Emellett olyan karakterre van szükség, aki rendkívül megértő, figyelmes és szenvedélyes.
Photo by rawpixel.com on Unsplash
Egy minőségellenőrnek az a munkája, hogy különböző éttermekben ebédeljen és vacsorázzon. Ez nagyon klasszul hangzik, de az igazság az, hogy rengeteg időt vesz igénybe, és nagyon sok utazással jár, így aki a családi életére szeretne koncentrálni, felejtse el ezt a remek lehetőséget. Napi két éttermet kell tesztelni, ez évente 200-250 étkezés értékelését jelenti.
- Az ellenőrök nem rendelkeznek kijelölt régióval, folyamatosan utazniuk kell, így kevesebb az esélye annak, hogy az éttermesek kiszúrják őket - magyarázza a szerkesztőasszony. - Azt egyébként fontos megjegyezni, hogy egy ellenőr nem szürke zakóban ül egyedül a sarokasztalnál - ahogy azt sokan gondolják -, sokszor jár társasággal, vagy kettesben valakivel - teszi hozzá. - A Michelin ellenőrré válás lényege, hogy az ember a részletekre figyeljen. A jó ellenőr kíváncsi természet, a szemére, az orrára de a hatodik érzékére is hallgat. Összefüggésében vizsgálja az asztalt, az éttermet, az ételt, fel kell ismernie a tányérra kerülő ételben az ambíciót, a szakácsban a potenciált. Tudnia kell a választ arra a kérdésre, hogy a szakács megértette-e az aromák és az összetevők arányait. És a legfontosabb: kiváló ízmemóriával kell rendelkeznie, mivel akár hónapokkal később is vissza kell emlékeznie, ha hasonló ízt kóstol.
Photo by Jason Briscoe on Unsplash
Burr azt is elmondta, hogy az ellenőrök kiválasztása komoly akadálypálya, a jelölteknek el kell menniük egy vacsorára, és a tapasztalataikról jelentést kell írniuk, melyen keresztül - többek között - az általános ízlésüket is górcső alá veszik. Ha ezen a lépcsőfokon túljut az ember, akkor a következő az, hogy egy ellenőrrel együtt kell mennie, hogy alaposan megfigyelje annak munkáját. Aztán, ha minden akadályon túlvan, és egyedül tesztel, még mindig nem lehet biztos a dolgában. Rebecca Burr szerint legalább öt év kell, hogy valakiből jó ellenőr váljék. Rossz hír az állásra áhítozóknak, hogy a gasztrovilág titkosügynökeinek fizetése sem nyilvános, bár valószínűleg - elkerülendő, hogy valaki meg tudja vesztegetni őket - forintban hétszámjegyű összeget keresnek.
ZsÉ
Kapcsolódó cikkünk: Reggelizz, mint egy hollywoodi sztár