© 2018 Foodyny.

Bár egyre többen fogyasztják itthon, a legnagyobb jóindulattal sem állíthatjuk, hogy Magyarország kedvenc étele lenne a nyers hal, maroknyi rizs, gyömbér és a pokolian csípős wasabi keveréke. Pedig nagyon egyszerű és kifejezetten egészséges étel, ezért egy kis történelmi áttekintéssel igyekszünk kedvet csinálni a Foodyny olvasóinak ahhoz, hogy megkóstolják.

Photo by rawpixel.com on Unsplash

A történelemkönyvek szerint az első nigiri szusit Hanaja Johei készítette, aki előbb utcán árulta a portékáját, később viszont éttermet nyitott Tokióban, mert olyan nagy sikere volt a könnyen és gyorsan elkészíthető falatjainak. A szusiból később divat lett, csak pár év kellett hozzá, hogy már a háztartásokban is készüljön, az első modern szusibár pedig 1950-ben nyílt meg.

A szusinak több formája ismert, közülük is a legkülönlegesebb a Narezusi, mely az ősi hagyományoknak megfelelően erjesztett szusi. A kibelezett halat sóval töltik meg, fahordóba helyezik, sót szórnak rá, majd leszorítják egy nehéz kővel. A só és a nyomás hatására a víz távozik a halból. Hat hónap után az étel elkészül és további hat hónapig fogyasztható marad.

Photo by Epicurrence on Unsplash

ZsÉ

Kapcsolódó cikkünk: ByAlex karácsonykor sem eszik bejglit

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.