© 2018 Foodyny.

WR2a

Gór Nagy Mikivel - aki tettestársam volt ebben a gasztronómiai kalandozásban az orosz fővárosban - igazi kihívásként tekintettünk erre az estére: szigorúan különböző ételeket rendeltünk, hogy minél átfogóbb képet kaphassunk a konyháról és mindent lelkiismeretesen dokumentáltunk. Sajnos a fotózáshoz igen kevés fény volt a nyúlüregben az étteremben, üvegkupola ide, üvegkupola oda.

Csak, hogy ötvözzük a stílusokat egy, a Ferran Adria, mint a molekuláris gasztronómia atyja által fémjelzett sörrel indítottunk. A sör annyira bizarr és csábító volt egyszerre, hogy kitartott az egész vacsoránk alatt, így végül nem is váltottunk borra. Bizarr volt elsősorban fűszeressége miatt, egy kardamonos, fahéjas, ánizsos ízvilágot képzeljetek el, némi naranccsal bolondítva, de közben olyan könnyen itatta magát, hogy a vacsora végére kifejezetten megszerettem.

WR2b

Mini harapnivalóval melegítettünk be: volt gesztenye-mézes meringue (habcsók), libamáj forgácsokkal és borzselével, illetve briós, libamájjal és heringgel. Pazar volt a meringue mind ízre, mind állagra. Megkockáztatom, hogy az este fénypontja volt, így rögtön az elején. A libamáj és a hering találkozása pedig amennyire meglepő, annyira finom is!

WR2c

WR2d

Borscs levessel folytattuk, ami az étterem egyik emblematikus fogása, ugyanis Vlagyimir Muhin séf nagymamájának receptje alapján készül. A pincértől rögtön meg is tudtuk a családi vonatkozású részleteket: a nagypapa által fogott kárászt, a nagymama a borscs leves mellé kínálta. Séfünk imádta a nagymama kombinációját (ahogy a hosszan főtt húslé alapú zöldséges levest a hal frissességével dobja fel), de a kárász sajnos egy csupa szálka halfajta, ezért egy kicsit alakítgatott a recepten, hogy fine dining fogásként is megállja a helyét. A kárászt például tökéletesen kiszálkázva, roppanósra pirítva tálalja és a levesből kihagyhatatlan tejfölt külön, mintegy mártogatósként kínálja a ropogós kárászhoz. A levesben a bab nem főtt, hanem sült (!), cékla roppan, egyszóval felejthetetlen. Pokoli munka lehet kárászt szálkázni, rögtön együtt is éreztem a kis tanoncokkal a konyhában, ám a végeredmény tényleg elképesztően finom lett. Nem tudom, hogy ki lehet e többet hozni egy ilyen egyszerű alapanyagból!

WR2e

A kellően előkészített gyomrunk már alig várta a meleg előételeket: királyrák ravioli, illetve „csiga”. Ez utóbbi csak első látásra csiga, háza tésztából, húsa libamájból volt, mindkettő tökéletesen elkészítve, az ízek kigömbölyítéséről pedig karamellizált alma gondoskodott. Ez újabb fénypont volt az estében. A ravioli olyan volt, amilyennek egy ilyen helyen reméltem: minden eleme a helyén volt!

WR2f

WR2g

Ha már kóstolunk, akkor ki nem hagyhattuk a ház kenyerét. A felszolgálás egyébként is tökéletes volt, és ahogy ez a képen is látszik, bőségesen jutott nekünk a fantasztikus orosz pékáruból, méghozzá igen tetszetősen tálalva, márványkőre felhúzott házi vaj darabbal. Ciki vagy nem ciki, de a ravioli megmaradt mártását orosz fekete kenyérrel tunkoltuk ki, ahogy otthon szoktuk! :)

Jöjjenek a főételek: a borjú nyelv különleges tésztában készült, amit a pincér tálaláskor elemeire szedve kucsmagombamártással szervírozott. A nyelv puha és omlós volt és hozzá az isteni kucsmagombamártás kiváló kombinációt adott, a burgonyapüré érdemben nem szólt hozzá az ételhez, de a nyelv és a mártás annyira passzolt, hogy időközben az ember el is felejtette, hogy „csak” egy burgonyapüré van mellé. A bárány T-bone steaket füstölt burgonyával, szarvasgombás spenóttal, sóskával és fekete bors mártással kínálták. Igen, a köret sok volt, és nem elsősorban mennyiségben, hanem a sóska és a spenót egyszerre már eleve túlzás volt, hozzá jött még a füstölt burgonya, és még egy ropogósra grillezett újhagyma is. Természetesen mindezt ellensúlyozta a tökéletesen elkészített bárány hús!

WR2h

WR2i

Ugyan eddigre már igazán tele volt a két sportoló gyomor is, de ha már étteremkritika, akkor legyen teljes: desszertből egy mandarin variációkat rendeltem, Miki pedig kávét ivott. A kávé csalódás volt, hiszen azt gondolná az ember, hogy egy ilyen helyen szuper kávéval zárhatja a vacsoráját, de sajnos nem! Kapszulás a kávé, ami persze nem rossz, otthonra, na de egy ilyen világszínvonalú étterembe? A kedves pincérhölgy természetesen rögtön elmagyarázta, hogy a cég egyedi kapszulát gyárt ide, olyan egyedi, hogy máshol aztán tényleg, soha, semmilyen körülmények között nem ihatunk ilyen kávét. Oké, de ettől még csak egy gombnyomás a kávé...jaj... Gondolom a cég komoly összeget fizetett azért, hogy a kávéjukat forgalmazzák...

WR2j

A mandarinvariációk viszont mindenért kárpótolt! Minden elem a helyén volt, minden textúra tökéletesen lett kivitelezve, az ízek tökéletes harmóniát alkottak.

Ajándékot is kaptunk a vacsora végén, méghozzá egy-egy bon-bon-t. Nem maradhatott el a meglepetés, a pincérhölgy ugyanis gyorsan figyelmeztetett: meg ne próbáljuk elharapni, ezt egyben kell a szája venni. Így is tettünk és amikor összezártuk a szájunkat a külső burok egy szempillantás alatt elolvadt és fantasztikus tengeri homoktövis folyadék öntötte el a szájüregünket, valami roppanós elem kíséretében, amire nem jöttünk rá, hogy mi is lehetett, de tökéletes volt az egész!

WR2k

Ha tehát Moszkvában jártok (és járjatok ott, fantasztikus hely) kötelező meglátogatni a White Rabbit-et. Nekem hatalmas élmény volt, ugyan lehet, hogy csak a rubel gyenge árfolyama miatt, de ár-érték arányban szerintem nem volt drága. Ketten átszámítva 44 ezer forintot fizettünk borravalóval, amiből 12 ezer forint csak Ferran Adria 3 nagyüveg söre volt. Még így meccs után is nagyon jól laktunk, jól is éreztük magunkat, mert mind a hely mind a kiszolgálás hibátlan volt. Még a Vörös téren is sétáltunk egy nagyot a hideg orosz télben és ellőttük a kötelező fotókat is.

Ha a mérkőzést is megnyertük volna, akkor azt mondanám, hogy soha rosszabbul ne záródjon bajnokok ligája forduló! Következő posztomban pedig egy White Rabbit ihlette étellel készülök. Mire tippeltek, mi lesz az?

TÓTH MARCI

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.