© 2018 Foodyny.

Az egyik jó nevű kispesti hentes lett a törzshelyünk. Nemcsak azért, mert hat házra van tőlünk, hanem azért is, mert itt még sosem futottunk bele romlott vagy rossz minőségű húsba. A henteseket gyerekkorom óta ismerem, mindig segítőkészek, sőt még főzési tippekkel is ellátják azokat, akik fejet vakarva töprengenek a pult előtt állva, hogy a vasárnapi ebédhez mit válasszanak. Egyiküket kértem meg, ossza meg velünk a friss hús ismérveit, a kulcs pedig szerinte az érzékszerveinkben van.

1. Látás

hentes1

Ha a hús ránézésre frissnek, egészségesnek tűnik, nincs rajta folt vagy színelváltozás, de nem fakó, fénytelen, akkor nagy valószínűséggel nem romlott. A darált hús esetében azokat a tálcákat sose válasszuk, amelyeken már barnás elszíneződések vannak, ez ugyanis az oxidáció jele, ami azt jelenti: hosszabb ideig állt a levegőn, és akár már romlásnak is indulhatott. A csirkemell esetében a rózsaszín darabokat keressük, a sárgulás, az erezet erőteljes megjelenése szintén arra utal, hogy az élelmiszer nem friss.

2. Szaglás

hentes2

A csirkehúsról lehet a leghamarabb megállapítani szaglás alapján, hogy romlott-e, de a halnál is átütő bűz árulkodik arról, hogy nem megfelelő a minősége. A sertés illetve marha húsoknál később jelentkeznek ezek a jelek, de itt is igaz az az általános érvényű megállapítás, hogy a kellemetlen szagú élelmiszert semmilyen körülmények között se fogyasszuk el vagy dolgozzuk fel.

3. Tapintás

hentes3

Ha a csirkehús nyálkás, ragadós, esetleg éppen ellenkezőleg, száraznak és keménynek tűnik, akkor semmiképpen se vásároljuk meg. A friss hús ugyanis ruganyos, már-már élettel telinek tűnik – ami, valljuk be, jelen esetben kicsit megmosolyogtató hasonlat. Ha pedig az ujjlenyomatunk a hús felületén marad, meneküljünk jó messzire, és keressünk egy megbízható hentest! A halak esetében szintén kerüljük a száraz tapintású, vagy ragadós halakat, és a sikamlósabbakat preferáljuk.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.