© 2018 Foodyny.

Ahogyan azt már a Foodyny olvasói is tapasztalhatták, néha látszólag teljesen ok nélkül elszabadulnak az élelmiszerárak. A karácsonyi ünnepek előtt a tojás ára emelkedett az egekbe, most a banán kerül egyre többe, és miközben az áfacsökkentésnek köszönhetően olcsóbbnak kellene lennie a halnak, a pontyszeletek ugyanannyiba kerülnek, mint tavaly. A kofáknál kérdezősködtünk, akik nagyon szívesen meséltek – név nélkül – az árképzés okairól.

piaciaramalkedes1

A burgonyaárustól megtudjuk, az ő árainak alakulását elsősorban a nagybani kereskedőjének árképzése határozza meg: amennyiben a beszállító magasabb összegért adja át neki a terményt, ő is kénytelen emelni.

– Meg persze figyelemmel követem a konkurenciát is – mosolyog, a vele szemben lévő standra mutatva, ahol az övénél öt forinttal kerül többe a krumpli kilója annak ellenére, hogy ránézésre ugyanakkora, ugyanolyan fajta és azonos minőségű zöldségnek tűnik.

piaciaramalkedes2

Megkérdezem a tojásokat áruló középkorú hölgyet is, mi volt az oka annak, hogy karácsonykor ennyire megdrágult a tojás. Szerinte hatalmas humbug volt a hírekben hallható indok, a madárinfluenza. Hozzáteszi: amióta világ a világ, ünnepekkor legalább tíz forinttal többe kerül a tojás.

– És mi várható húsvétkor? – teszem fel a kérdés. Azonnal érkezik is a válasz egy kacsintással kísérve:

– Vegye meg, kedvesem, két héttel hamarabb a szükséges mennyiséget!

piaciaramalkedes3

A banán drágulásának okáról terjedő híreket nem erősítették meg a kispesti piacon. Az általam megkérdezett kofák egyike sem tud arról, hogy a gyümölcs árának drasztikus növekedése mögött valamiféle dél-amerikai vírus állna. Ők csak azt látják, hogy jóval kisebb készlet áll rendelkezésre banánból, így aztán kénytelenek maguk is növelni az árát.

– Na, látja, ezért nem veszek most magától egy kilót sem – mondja felháborodottan emberünknek egy fiatal anyuka, aki szerint ez pusztán nyerészkedés, nem pedig indokolt árnövekedés. S bár a babakocsiban ülő kisgyermek láthatóan szívesen elmajszolt volna egy banánt, az édesanya inkább almát és sárgarépát vásárolt, hozzátéve: ebből is finom pürét fog készíteni a szeme fényének.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.