© 2018 Foodyny.

szivteszta

Egyesek talán még emlékeznek, amikor Feleki Kamill a Luxemburg grófjában elénekelte a „Szívem szeret, valóság ez, nem csak álom” című örökszép melódiát. A jelenet szinte tökéletesre sikerült, talán csak egy dolog hiányzott: sir Basil, azaz Feleki Kamillka nem ajánlott fel sajtos szívet szíve választottjának. Ha megteszi, az ifjú hölgy gondolkodás nélkül az ölébe hull: a sajtos szív ellenállhatatlan, még az arisztokrácia is megnyalta utána mind a tíz ujját. Ha megtörténik, onnantól az operett már a következő címmel hódította volna meg a világot: Luxemburg grófjának esete a meleg sajtos szívvel.

A kézenfekvő tanulság, hogy a sajtos szívvel meg lehet változtatni a történelem menetét, sőt, egyes kirívó esetben még Rebekát is jobb belátásra lehet vele bírni. Miért? Mert szereti. Azt is. És ha Rebeka valamit szeret, annak nagyon finomnak kell lennie, vagy Rebekának nagyon éhesnek.

A sajtos szívhez 25 deka lisztet, 20 deka margarint (van, aki vajjal szereti), és 20 deka juhtúrót összegyúrunk gyorsan, és nem úgy, ahogy a csillag megy az égen (álmodozni ráérünk, ha már érezzük az illatát).

Két cipót formázunk belőle, és külön-külön csomagolva egy órára hűtőszekrénybe helyezzük, kicsit távolabb egymástól, mert úgy gyorsabban lehűlnek (a sajtos szívnek is van szíve). A töltelékhez lereszelünk 25 deka sajtot, a kenéshez egy tojást simára keverünk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.    

Az egyik tésztacipót a kissé előlisztezett deszkán vékonyra gyúrjuk, majd szív alakura szaggatjuk (innen a mondás, mondja Rebeka, hogy szaggat a szívem). A tésztaszívek szélét tojással megkenjük, a reszelt sajtot a közepébe szórjuk, és egy kevés konyakkal meglocsoljuk (a tésztát!).

A másik cipót is kinyújtjuk, szíveket formázunk belőle, a sajttal megszórt tésztára egy űreset borítunk. A széleket villával összenyomkodjuk, majd tojással megkenjük. A megtöltött szíveket tepsin egymás mellé fektetjük, és kb. 15-20 percig szép pirosra sütjük. Melegen, friss salátával tálaljuk.

Rebeka szerint nem feltétlen kell törekedni a szív alakra. Szerinte a szerelemben nem a szív játssza a főszerepet, egy nagyra nőtt gyémánt nyakék is megteszi.

szivteszta1

PEER GIDEON

Kapcsolódó cikkünk: 

 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.