Amikor francia levesekről beszélünk, akkor mindenkinek elsőre a klasszikus francia hagymaleves jut eszébe sajtos krutonnal, pedig van még egy nagy klasszikus a vichyssoise (ejtsd.: visiszoáz), azaz a franciák póréhagymás burgonyalevese. A méltán híres, hidegen felszolgált burgonyakrémleves a Vichyből származó Louis Diat mesterszakács nevéhez fűződik, aki a new yorki Ritz Carlton szálloda konyhafőnöke volt.
A burgonyán és a póréhagymán kívül csak néhány kiegészítő szükséges hozzá és fél óra alatt egy kiváló, tartalmas levest varázsolhatunk az asztalra. Azért, hogy még egy pici izgalmat csempésszek a levesbe, készítettem hozzá pirított bacont, ami a krémes levest egy harapható elemmel egészíti ki.
Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható!
Hozzávalók:
Elkészítése:
A póréhagymákat félbe, majd vékony fél karikákra vágjuk. Néhány kocka vajon elkezdjünk párolni és rögtön sózzuk, hogy vizet engedjen. Amikor összeesett, fehérbort adunk hozzá és teljesen elpároljuk. Ezután felöntjük alaplével és hozzáadjuk a megpucolt és felkockázott burgonyát. Borsozzuk, ha szükséges sózzuk is. Amikor a burgonya megpuhult, turmixba öntjük és tejszínnel, valamint néhány kocka vajjal krémesre turmixoljuk.
Közben a szalonnát csíkokra vágjuk és ropogósra sütjük egy serpenyőben. Tálaljuk!
Megjegyzés: a legjobb díszítőelem a leveshez a metélőhagyma, mivel nekem nem volt otthon, ezért néhány levél petrezselyemmel díszítettem.
TÓTH MARCI
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci sütőtökkrémlevese színes sárgarépákkal