Nemrég volt fizetés, és április elsejével pedig kezdetét veszi a Húsvét, a naptári év első nagy össznépi kajálása. Persze nem akarok senkit megsérteni vallásos érzéseiben, tehát a keresztény vallás egyik legnagyobb ünnepe közeledik öles léptekkel, ami mellesleg nagy össznépi evészettel jár. A fizetést csak azért említettem, mert valószínűleg sokaknak mostanság lesz a programja a húsvéti bevásárlás. Gasztroblogról lévén szó, a piacokra fókuszálok, azon belül is a sonkákra, tojásokra és a friss zöldárukra.

Így pár napja nyakamba vettem a várost és elmentem 4 piacra. Név szerint a Hunyadi térre, Újpestre, Óbudára, valamint a Fehérvári útra. Tettem mindezt azzal a céllal, hogy összehasonlítsam az árukínálatot és az árakat.

Bevallom, a várakozásaimat nem múlta felül az eredmény. Nagyjából azonos felhozatal, hasonló árfekvésben. Ami miatt érdemes volt meglátogatni mind a négy piacot, az a különböző hangulat volt.

A tapasztalat: csütörtöki napon még nincs nagy roham, de már érezhető a hétvége közeledte. Reggel 9 órakor kezdtem a körutat, és kora délután végeztem. Tehát ez időben főleg a nyugdíjasok, a kismamák voltak piacolni. Hiszen az átlagember ebben az időtartományban dolgozik. A kínálat érezhetően már az ünnepekre koncentrál. Minden hentes dugig telve füstölt árukkal. Tojásban nem volt érezhető a bővebb kínálat. Általában mindenhol a megszokott mennyiség volt található, köszönhetően annak, hogy szereti mindenki frissen megvásárolni a tojásokat, míg a füstölt húsok elállnak. Valószínűleg nagyobb mennyiségű, minőségű és méretű tojások majd a következő héten lepik el a piacokat. Zöldáru pedig nem Húsvétra időzítődik. Az van. Igaz, hogy az újhagyma most kezd IGAZI újhagymává válni a standokon, nem pedig hagyma csírákat árulnak. A paradicsom még mindig vastag héjú és ízetlen, kivéve bizonyos jó minőségű koktél paradicsomokat, amik viszont nagyjából arany árban vannak. Ja, kérem! Aki minőséget akar... (és ez a gondolat még vissza fog köszönni). Na, szóval. Uborka még mindig kígyó és átlag minőség. Paprika kaliforniai vagy tv avagy kápia. Ízben és árban különbözőek. Elfogadhatóak.

És akkor térjünk rá a SONKÁRA. Vagy legalábbis arra, amit mi sonkának hívunk. Mert ugye ez lehet kötözött sonka, paraszt sonka (első lapocka, hátsó sonka), tarja, csülök, comb. Mindezek persze füstöltek és NAGYON különböző minőségűek. Ezeket hívja a magyar ember húsvéti sonkának. Ezek a klasszikus menü alapjai.

Ajánlat: inkább kevesebb, de jó minőségű sonkát vásároljunk! Az olcsóbb, gyors pácolású sonkák, csülkök, egyebek fűszerekkel, ízfokozókkal, adalékanyagokkal és vízzel vannak tele. Míg az eredeti érlelés CSAK SÓT jelent és füstölést. 

És most jöjjön a lényeg, az árak:

piacarak

A hangulatról: A Hunyadi téri méreteit tekintve akkora, mint a Hold utcai, mégis sokkal jobban kihasznált, emberléptékű, a maga módján hangulatos, változatos kínálattal.

piac hunyadi1

piac hunyadi2

Az Újpesti piac monumentális a hosszú soraival, az elkülönülő termelői részével, és a külön részen található hentes/zöldséges részlegeivel. Sok az ember még ebben az időszakban is, rengeteg áru és pár különlegesség. Például az a szárnyas termékeket árusító hölgy, akinél szinte mindig lehet kakastaréjt és kakas herét kapni (jól be is vásároltam nála, erről részletesebben majd egy másik blogbejegyzésben). Vagy azt a hentes, aki óriási piros zománcozott edényekbe állította ki a kolbászait, sonkáit, és mindenkinek adott egy darab alma-sonka kombót kóstolónak. Jól csinálja! :)

piac ujpesti1

piac ujpesti2

Flórián téri piac olyan átlagos. Semmi hangulata, egyénisége nincs. Áraival nem kiemelkedő, ahogy a minőségével sem.

piac obudai

Fehérvári úti Vásárcsarnok egy nagy hodály, aminek a felső szintje a legizgalmasabb, annak ellenére, hogy kicsi és nem túl széles a kínálata. Finom a savanyúságot árusító rész (ez még nyári tapasztalat, kovászos uborkából). Az alsó részen vannak standok, ahol olcsóbban vannak termékek. De sajnos ez nem feledteti a hipermarket fílinget. Szóval nem ájulok el tőle.

piac fehervari

Összességében a Hunyadi az a piac, ahol a legolcsóbban, de minőségében tudjuk beszerezni a vágyott alapanyagokat és a leghangulatosabban tölthetjük el a vásárlásra szánt időt. Főleg tavasszal és nyár közeledvén, amikor a külső termelői standokon csodás árukra lelhetünk.

HENI SÜT NEKED

Kapcsolódó cikkünk: Kofa-tippek: Így keressen friss tojást!

 

hirdetés
hirdetés

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.