© 2018 Foodyny.

2018. február végén az ország cukrászai árasztották el a napfény városát, Szegedet. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a szegedi HUNGUEST Hotel Forrásban tartotta meg 22. Cukrász Kongresszusát.
A háromnapos programsorozat nem csak a hivatalos közgyűlés lebonyolításáról szól. Az ország cukrászai egybegyűlnek, hogy finom ebédek és vacsorák mellett jó hangulatú beszélgetésekbe elegyedjenek a szakmáról és a mindennapokról, kikapcsolódjanak a wellnessben, végül egy fergeteges hangulatú Cukrász Bálon szórakozzanak együtt hajnalig.

Február 25-én sorra érkeztek Magyarország minden pontjáról a cukrászok és a kiállítók. Szép lassan mindenki elfoglalta a szobáját, illetve a kiállítók is berendezték bemutatóterületeiket. Az első találkozásoknak és beszélgetéseknek az esti kellemes hangulatú, svédasztalos baráti vacsora adott alkalmat.

kongresszus3

Hétfő, 26-a, volt a rendezvény központi napja. Délelőtt az idén rekordmennyiségű (28) kiállító cég pultjai között nézelődhettek az érdeklődők. Alapanyag-beszállítók és kávésok kóstoltattak, grafikus és reklám-, valamint informatikai cégek tájékoztatták az érdeklődőket az újdonságokról.

14 órakor megkezdődött a Cukrász Közgyűlés. Idén nagy meglepetés fogadta mindazokat, akik regisztráltak a Közgyűlésre. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének csapata a Csabai Kolbászfesztivál Kolbászkészítő versenyén aranyérmet nyert. A csapat minden regisztrálót megajándékozott a győztes termékkel. Ezúton is köszönet a csapat tagjainak, Márkus Beátának, Urbán Ildikónak, Balogh Lászlónak, Juhos Zoltánnak, Ladányi Lászlónak, Szamos Lászlónak és Zila Lászlónak.

kongresszus1

Az Ipartestület éves Közgyűlését az NGM helyettes államtitkárának és a társszervezetek köszöntője nyitotta, melyben üdvözölték a cukrászok közötti összefogást.

A formális dolgokat követően Selmeczi László, az Ipartestület ügyvezetője és társelnöke megtartotta beszédét, melyben nagy hangsúlyt helyezett a tavaly kitűzött célok megvalósulására és a jövőbeni új célok és feladatok jelentőségére. Az előző év a változást, újraformálódást jelentette az Ipartestület számára. Az elmúlt évben az elnökség új jövőképet tervezett meg, melyben az ipartestület elsődleges célját és jelentőségét is új alapokra helyezte.

Számos tanulmányi útról számolhattunk be, hiszen az elmúlt években a Leonardo és Erasmus+ mobilitási projektek támogatásával közel 240 szakember jutott ki külföldi tanulmányútra a „lifelong learning” jegyében, és ezeknek az utaknak a hozadékai az itthon tartott – ma már telt házas – mesterkurzusok, melyeket Relais Desserts tag mesterek tartanak.

De nem csak a magyar cukrászok utaztak sokat, hazánk is sok neves mestert fogadott az elmúlt évben. Februárban az olasz Amalfiból érkezett hozzánk Andrea Pansa cukrászmester, hogy bemutassa a partvidék tradicionális cukrásztermékeit. Márciusban fogadópartnerként is részt vettünk az Erasmus+ programban, első körben olasz szakoktatók csoportja érkezett hozzánk egy hétre, akiket áprilisban a diákok követtek, őket három hétig kellett mentorálni. A diákok a Radisson Blu hotelben, a La Perle Noir-ban, valamint a Zazzi Cukrászdában szerezhettek gyakorlatot.

A méltán híres Denis Matyasy, francia cukrászmester tavaly ismét ellátogatott hozzánk. Májusi mesterkurzusára ismételten túljelentkezés volt, és több mint harmincan vettek részt a két és félnapos tanfolyamon. Nagyon örvendetes, hogy egyre több kolléga ismeri fel a fejlődés szükségességét, és él is a lehetőséggel. Reméljük, Matyasy úr most már hagyományosan idén is ellátogat hozzánk kollégáival, hogy új sütemények készítését mutassa be.

Természetesen a jövőben is számos tanulmányi utat biztosítunk a fejlődni vágyó cukrászoknak.

A tanulmányi utakon kívül rengeteg jelentős eseményről, rendezvényről számolhattunk be idén is. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közös projektjeként immár több éve nagy sikerrel fut a Kortárs Cukrászat rendezvénysorozat. A nyári hónapokat kivéve minden hónap utolsó szerdáján Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva beszélget a meghívott vendégekkel, és kóstolóval egybekötött beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők. Megismerkedhetnek a múlt, a jelen és az új cukrászgeneráció képviselőivel.

Az első alkalomtól telt házzal fut a rendezvény, ami jól mutatja, hogy a fogyasztók felé irányuló kommunikációs nyitásunk sikeres és szükséges, igény van rá a vendégek részéről is. Célunk, hogy megismerjék az élenjáró magyar cukrászdákat, kiváló termékeiket, és keressék azokat a cukrászdákban is.

Mind a fogyasztók, mind a minőséget képviselő cukrászok védelmében az Ipartestület létrehozott egy fagylalt munkabizottságot a fagylalt élelmiszerkönyvi irányelvének kidolgozása és az albán jelenség megfékezése érdekében. Kommunikációnkban is nagy hangsúlyt fektettünk e témára, számos platformon jelentek meg cikkek és interjúk a témában.

Május végén tartottuk az egyik legrangosabb eseményünket, az Év Fagylaltja versenyt, melynek ismét a szegedi Virág Cukrászda biztosított méltó helyszínt. Még több programmal és lakosságnak szóló műsorral bővült a rendezvény. A Klauzál téren elhelyezett vitrinekben ismerhette meg a versenyfagylaltokat a szakmai és a nagyközönség, a zsűrizés is itt zajlott, igen látványosan. Köszönet illeti Gyuris László urat a nagyszerű helyszínért, a feltételek megteremtéséért, és köszönet jár Szeged városának, hogy teljes mellszélességgel állt rendezvényünk mögé. Az időjárás ismét kegyes volt hozzánk, így tavaly is igazi fagylaltünneppé varázsolhattuk az eseményt. Délután Tarján Zsófi a népszerű Honeybeast együttes tagjaival kiegészülve akusztikus koncertet adott a téren.

Ahogy mindig, tavaly is számos lehetőséget nyújtottunk a cukrászoknak a találkozásokra. Az évente több alkalommal megrendezett szakmai napjainkat nagy érdeklődés övezte. És természetesen soha nem maradhat el a Cukrász Juniális sem. A kötetlen, játékos versenyekkel és nevetéssel teli rendezvénynek ismét a lajosmizsei Tanyacsárda adott otthont. Ugrálóvár, minigolf, lovas bemutató, puszta olimpia, sok-sok jó falat (és még sorolhatnánk) biztosította az önfeledt kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak.

Legnagyobb és legjelentősebb projektünk tavaly is a Magyarország Tortája verseny volt, amely természetesen már tavasszal elindult a zsűrizési körökkel, de csak nyáron, leginkább augusztusban teljesedik ki, ekkor hozza meg az eredményét.

Gratulálunk a nyerteseknek, de gratulálunk és köszönetet mondunk minden kedves kollégának, aki megméretteti magát a versenyen. Ne feledjük, a verseny egyik célja, hogy termékfejlesztésre ösztönözzön, inspirálja a kollégákat. Mint azt kóstolhatták és számos médiafelületen is követhették, tavaly is méltó helyre került mind a Magyarország Tortája, mind a Magyarország Cukormentes Tortája díj, gratulálunk a Horváth Cukrászdának és Vaslóczki Orsolyának, valamint a Zazzi Cukrászdának és Varga Margitnak a győzelemhez.

A sajtótájékoztatót ismét a Parlament Vadásztermében tartottuk a Nemzeti Rendezvényszervező Iroda szervezésében, és ismét hatalmas tömeg állt sorba augusztus 19-én és 20-án a Várkert bazárban, hogy megkóstolja a tortákat.

Magyarország Tortájának ismertsége és sikere évről évre nő. Ilyenkor a cukrászdák, a magyar cukrászat egésze is reflektorfénybe kerül, emberek százezrei látogatják a cukrászdákat – olyanok is, akik esetleg máskor nem, vagy csak nagyon ritkán.

Jó döntés volt, hogy az Ipartestület a receptet nem adta ki augusztus 20-a után sem, csak a nyilatkozatot tevő tagjainknak. Idén talán kevesebb volt a negatív visszajelzés, de sajnos bőven vannak még renitens cukrászdák, amelyek a recepteket nem betartva, azokat megmásítva visszaélnek a Magyarország Tortája nyújtotta lehetőségekkel. Az Ipartestület mind a fogyasztók, mind a brand védelme érdekében meg fogja tenni a szükséges lépéseket, hogy kiszűrje a silányítókat.

2015-ben, Juhász Zoltán békési cukrászmester kezdeményezésére Ipartestületünk segítségével 800 szelet süteményt ajánlottak fel tagjaink jótékonysági célra, ezeket a Békési Madzagfalvi napokon, jótékonysági süteményárusításán értékesítették. Ekkor 440 ezer forint gyűlt össze egy defibrillátor készülékre, amit Békés Dánfok Üdülőközpontban helyeztek el.

Nos, ezt az eredményt tavaly sikerült felülmúlni, a tavalyi madzagfalvi napokra tagjaink 2500 darab süteményt ajánlottak fel, melynek árusításából 1 045 000 forint gyűlt össze. Az összegből a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány eszközbeszerzéseit segítették.

Hálásak vagyunk minden kollégának, partnernek, aki süteménnyel, vagy bármilyen felajánlással segítette az akciót.

Új és jelentős projektünk volt az Édes Kiegyezés kollekció, amely hat darab desszertből áll, három magyar, három osztrák, korabeli sütemény receptjét aktualizálja, öltözteti modern köntösbe. A receptek standardizáltak, mindenki köteles a leíráshoz és az előírt méretekhez alkalmazkodni.

A kollekciót értékesítő cukrászdákban egységes plakátokat és szóróanyagokat helyeztünk ki. A résztvevő cukrászdák vállalták, hogy felkért előadók segítségével, nyitott történelemórák keretében ismertetik a kiegyezés korszakát, a korszak gasztronómiai életét az érdeklődők számára. A sütemények dobozába minden esetben egy leporelló kerül, mely a kiegyezés rövid történetét és a kollekció süteményeinek leírását tartalmazza.

Még számos elvégzett, sikeres projektről és feladatról számolhatnánk be az elmúlt évből, melyek mind-mind jelzik: jó úton járunk. Egy már idei rangos esemény sikere is jól mutatja ezt. A Sirha Budapest kiállítás – talán nem túlzás ezt állítani – mérföldkő volt az Ipartestület életében. Miért mondjuk ezt?

Jövőképünkben, és stratégiai céljaink között is szerepel az a gondolat, hogy a magyar cukrászdáknak, és ezáltal az ipartestületnek is elsősorban vendéglátóként kell definiálniuk magukat. Kifejezett célunk, hogy ne az élelmiszeripar, hanem a vendéglátó szektor részeként határozzuk meg önmagunkat. Hiszen ezek vagyunk mi. Tagságunk szinte száz százalékban vendéglátó, és nem élelmiszer-, vagy sütőipari szereplő.

Ennek legnagyobb jelentősége abban rejlik, hogy a vendéglátás részeként olyan szolgáltatást nyújtunk a fogyasztók, a vendégeink számára, amely már-már unikálissá válik Európában. Az a kávéházi-cukrászdai szolgáltatás, kínálat, minőség, miliő, hangulat, amit vendégeink egyre inkább újra keresnek és vágynak, az a jövő, az a lehetőség, az a cukrászdai vendéglátás.

A vendéglátás és a HORECA szektor legnagyobb és legméltóbb seregszemléje pedig a Sirha Budapest kiállítás volt, idén februárban, ahol ott volt a helyünk.

Hogy mennyire ott volt, azt megmutatják a rekordot döntő látogatottsági adatok, és partnercégeink véleményei, melyek mind a kiállítás sikerét igazolják. Örömmel és büszkén állíthatjuk, hogy ennek a sikernek mi is szerves részei voltunk.

Szakmai programokat szerveztünk, a Pataki János emlékverseny mellett bemutattuk és kóstoltattuk a közelmúlt Év Fagylaltja versenyeinek díjnyertes fagylaltjait, valamint a Gelato World Touron kiválóan szerepelt magyar fagylaltokat, és nívójához méltó módon, a szakmai nagyközönség előtt tudtuk lebonyolítani Magyarország Tortájának első zsűrizési körét. Minden nevezett torta vitrinekben volt kiállítva, a szakmai közönség is megtekinthette őket. A zsűrizés folyamán a zsűrinek tükörszervízzel szolgálták fel a tortákat, a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a zsűri véleményét. A közönség lelátóról, kivetítő segítségével követhette az eseményt, melyet Pataki Ádám moderált. Mindezek mellett Fehér Judit és Szó Gellért desszertbemutatóját, Domonkos Dávid csokoládé artisztikai, és Kovács János karamell artisztikai bemutatóját is megtekinthette a nagyérdemű, Vojtek Éva műsorvezetésével.

Bízunk benne, hogy sikereinket és a fejlődést az a változás is szolgálni fogja, amely az Ipartestületünk jövőképét új alapokra helyezte. Ez az Ipartestület új székháza, ahol saját bemutató-képzőműhelyben egyre több tanfolyamot és szakmai programot szeretnénk rendezni. Hosszú távú célunk, hogy a mesterképzésben és OKJ-s képzésben is részt tudjunk venni. Óriási a szakképzett és önálló munkavégzésre képes munkaerő hiánya, tennünk kell annak érdekében, hogy ez ne így legyen. Tennünk kell azért, hogy motivált és szakmailag jól felkészült cukrászokat, utódokat neveljen ki a szakma.

A lakosságnak, a vevőknek azért kell programokat szerveznünk, hogy megmutassuk a minőségi kézműves cukrászat szépségét, és igényt keltsünk iránta.

Újra célul tűztük ki, hogy a nemzetközi porondon is elismert legyen a magyar cukrászat. El kell érnünk, hogy az elmúlt években lezajlott gasztroforradalom a cukrászatban is felgyorsuljon. A folyamat elindult, és mi lehetünk az igazi katalizátorai.

Rendkívül aktív évet hagytunk a magunk mögött, melynek sikere közös munka eredménye. A továbbiakban is csak együtt tudunk tenni a szakmáért, hogy meg is valósuljon jövőképünkben megfogalmazott célunk:

„LEGYEN TREND CUKRÁSZDÁBA JÁRNI!”

A közgyűlés legörömtelibb kötelessége a díjak átadása volt.

kongresszus5

TOVÁBBI KITÜNTETÉSEK

  1. Marianna Geri - Az Ipartestület külföldi tanulmányútjainak szervezésében és lebonyolításában nyújtott önzetlen segítő munkájáért.
  2. Rimóczi László – Hagyományos cukrászati termékeink Magyar Értéktárba kerülése érdekében végzett odaadó munkájáért.
  3. Gábor Sándor – Hagyományos cukrászati termékeink Magyar Értéktárba kerülése érdekében végzett odaadó munkájáért.


MAGYAR KÉZMŰVESSÉGÉRT-DÍJ ARANY FOKOZATA

  1. Horváth Tibor (Budapest)
  2. Sztaracsek János (Komárom)


MAGYAR KÉZMŰVES CUKRÁSZATÉRT-DÍJ

  1. Auguszt József (Budapest)
  2. Csekő Sándorné (Nyírbátor)
  3. Petrezselyem Antalné (Tata)


ÉLETMŰ-DÍJ

  1. Borbély Béla (Eger)


Közgyűlés lezárása után nagy volt a készülődés, hiszen este élő zenével, táncparkettel, táncbemutatóval vártuk a Cukrász Bálra érkezőket. Magát a vacsorát egy rendkívül különleges desszert zárta, a Hisztéria Cukrászda jóvoltából megkóstolhattuk a Sirha Budapest Desszertverseny legjobb tányérdesszertje címét elnyert alkotást. Ezúton is köszönetet mondunk Ipacs Balázsnak és csapatának. Gratulálunk desszert kreációjukhoz!

kongresszus4

A fergeteges hangulatú este hajnalig tartott, mi pedig újult erővel vetjük bele magunkat 2018 nagy változásaiba és feladataiba, hogy az eddigieknél is nagyobb sikerekről számolhassunk be.

SütiChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.