Most még az az idő van, amikor kimondottan jólesik begyújtani a sütőt. Remélem nem lesz ez így sokáig, mert őszintén, már nagyon vágyom a jó időt, a nyarat. De ez még nem az az idő. Viszont öles léptekkel közeleg a Húsvét, amire mindenki készül, hol a megszokott ételsorral, hol egy kis újítást belevíve. Ilyen újítás lehet finom, ropogós házikenyér, amit imádok, mert pofonegyszerű, amit nem kell dagasztani, keleszteni csak összedobjuk az alapanyagokat, betesszük a sütőbe és már kész is. Angolszász területeken ezt hívják szódás kenyérnek. Merthogy szódabikarbóna van benne. Illetve is. Mert azért sütőpor is. Itthon is egyre nagyobb teret hódít. Nekem éve óta a kedvencem, Csak úgy magunknak, de vendégvárásra is tökéletes. Nagy előnye, hogy ha el is fogy, pikk-pakk bekeverek egy újabb adagot. Mert hamar el fog fogyni. Garantálom. Bármivel fel lehet turbózni, olyankor önálló, sós "falatka", a vendég töri, tépi, és sörhöz, fröccshöz egyszerűen verhetetlen. Ha csak natúr készítem el, akkor "csak" kenyérként funkcionál. 

Az eredeti történet szerint Írországban a munkásoknak gyakran csomagolt az asszony almát, sajtot, szódás kenyeret és barna sört ebédre. Egy pék egyszer úgy gondolta, hogy mi lenne, ha az egészet egybe gyúrná, és elkészítené kenyérnek. Így jött létre a sajt,- és almakockákból, valamint barna sörből készített csoda kenyér. 

Ez most más fajta. De hát a variációkban határ a csillagos ég és a fantáziánk. :)

kenyerem


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (gm diétában: gm 35 dkg lisztkeverék+15 kukoricaliszt+útifűmaghéj)
  • 4 dl író vagy barna sör
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk sütőpor
  • 1 tk só
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1 fej lilahagyma
  • 15 dkg aprószemű terpertő
  • kevés friss rozmaring felvágva (opcionális)

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, tegyük hozzá a fűszereket, a tepertőt egyben (minél morzsalékosabb, annál jobb, de ne daráljuk és ne aprítsuk!), a nagyobb darabokra vágott hagymát, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük kicsit össze, majd öntsük hozzá a folyékony alapanyagot. Keverjük össze, de NE dolgozzuk ki. Úgy, mint a mufinnál, csak párszor keverjük meg, hogy épp összeálljon. Formázzunk a kezünkkel egy cipót, vágjunk a tetejébe egy kereszt formát, szórjuk meg egy kicsit a tetejét liszttel. Van egy régi, jó serpenyőm, azt kiliszteztem a közepén és rátettem a cipót. A 200 fokos sütőben 45-60 percet sütöm. Akkor jó, mikor az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Olyan telt, kongó hangot. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kicsit hűlni.

Ezt a cipót törni érdemes, nem vágni. Bármivel el lehet készíteni: dióval, almával, sajttal, sonkával, fokhagymával, zöldfűszerekkel, bacon darabokkal, aszalt paradicsommal, olívabogyóval. Szóval tényleg bármivel.

Jó étvágyat hozzá, és egy pohár hideg sört vagy fröccsöt!

HENI SÜT NEKED

Kapcsolódó cikkünk: 

 

hirdetés
hirdetés

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.