Ki ne szeretné a melegszendvicset és benne az olvadó sajtot? Bár, ha jobban belegondolok a sajt sarkalatos kérdés a melegszendvicsek terén, hiszen vannak, akik a kellemesen olvadtat szeretik, míg mások a ropogósra pirult textúrához vonzódnak. A franciák erre megalkották azt a szendvicset, amiben mind a két állag megtalálható, sőt a sajtos besamel mártás révén egy harmadik is! Kimondhatjuk, hogy a sajtos-sonkás mezőnyben a croque monsieur, illetve „kalapos” párja, a croque madame a melegszendvicsek királya és királynéja!

Az én verziómban kicsit csökkentettem a kalóriák számát, hiszen teljes kiőrlésű magos kenyérből készítettem, illetve a besamelhez is teljes kiőrlésű lisztet használtam. Mivel azonban a vajjal és a sajttal nem spóroltam, így nem tudom azt állítani, hogy ez egy fogyókúrás reggeli. Azt viszont biztosan állíthatom, hogy isteni lett és valahol nekem a melegszendvics itt kezdődik! Természetesen a „női” változat az én kedvencem, így most ennek a receptjét olvashatjátok. :)

Croquecover


Hozzávalók (2 fő részére):

  • 25 g vaj
  • 1 púpos evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 250 ml tej
  • szerecsendió
  • 50 g reszelt sajt (ementáli, parmezán vegyesen)
  • só, bors
  • 6 szelet teljes kiőrlésű formakenyér
  • vaj (kenéshez)
  • 4 szelet sajt (ementáli vagy cheddar)
  • 2 db tojás

A kenyérszeleteket sütőben enyhén lepirítjuk (használhatunk hagyományos kenyérpirítót is).

Közben elkészítjük a sajtos besamelmártást. Vajat felolvasztjuk egy lábosban, megszórjuk a lisztel és összekeverve enyhén hevítjük. Nem szabad, hogy bebarnuljon! A tejet apránként adagoljuk a lisztes-vajas keverékhez és minden alkalommal csomómentesre keverjük egy kézi habverő segítségével. Végül alaposan kiforraljuk, hogy ne legyen lisztes íze, majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sajtot és a frissen reszelt szerecsendiót.

Adagonként két szelet kenyeret megkenünk vajjal, majd teszünk rájuk egy-egy kanál besamelmártást és egy-egy szelet sonkát, valamint sajtot. Betesszük a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon. Kivéve a sütőből a két elemet egy kanál besamelmártással „összeragasztjuk”, majd a tetejüket megkenjünk besamellel. Ráhelyezzük a 3. „natúr” pirítóst, amire szintén kanalazunk egy kanál mártást és sajttal megszórjuk. Az kész melegszendvicset utoljára visszahelyezzük a sütőbe, hogy a sajt ropogósra piruljon.

Croque1

Croque2

Közben készítünk egy tükörtojást, amit a sütőből kivett melegszendvics tornyunkra helyezzük.

Croque3

Croque4

Megjegyzés: ha a tükörtojást, azaz a „kalapot” kihagyjuk, akkor hívjuk croque monsieur-nek. Szerintem nem érdemes kihagyni, hiszen egészen parádés, amikor a folyós sárgája elkeveredik a melegszendviccsel.

TÓTH MARCI

Kapcsolódó cikkünk: 

 

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.