© 2018 Foodyny.

Lehetetlen, hogy nem ismered és szereted ezt a szlovák ételt. Mondjuk, ha mocskosul gazdag vagy és sznob módon, inkább a tokhal ikráját tömöd magadba kaviár néven, akkor egészségedre. Meg is érdemled.

Viszont, ha egyszerű, de laktató, finom kajára vágysz. Ez itt az.

sztrapacska

4 személyre 
Elkészítés: 45 perc

  • 1 kg krumpli
  • 45 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 35 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 35 dkg füstölt szalonna
  • só, bors 

Kezdésnek lereszelem a krumplit. Ha nincsen ilyen funkcióval ellátott robotgéped, akkor máris jöhet a reklamálás az első alkarzsibbadásnál, hogy azt ígértem egyszerű. 

Ha gyengébb vagy, mint egy idős szlovák asszony, akkor a panasz elfogadva.

A keményítős levet, amit a krumpli ereszt, abból leöntök. Majd hozzáteszem a lisztet és ráütöm a tojást. Megsózom és alapsan eldolgozom az egészet. Ha a tészta állaga indokolja, akkor lehet hozzátenni némi vizet is.

Amíg a feltett víz elkezd forrni, addig zsírjára pirítom a szalonnát. Mivel én imádom beborítani majd vele az egészet, így "a több az jobb" elve alapján választottam meg a mennyiséget. Ha készen vagyok, akkor a zsírt és pörcöt elválasztom egymástól. De ne pánikoljunk be, nem véglegesen. Minden csepp és falat a gyomrunkban végzi majd.

Miután a víz elérte a megfelelő állapotot, némi sót hintek bele és olajat. Utóbbit hogy elkerüljem a tészták összetapadását. Ha jól választottam edényt, akkor a szaggató átéri a kerületét, és nem a levegőben kell tartanom végig, s édesanyázni. 

A lábos mélysége sem utolsó szempont, hogy mind bele is férjen, mert ha kibuggyan, akkor ismételten édesanyáinkhoz indul a fohász.
Ha megvagyok a szaggatással, akkor pár perc alatt meg is fő az egész. Amit szűrő segítségével átemelek a zsírba és rettentő alaposan át is forgatok benne.

A tejfölt és a túrót összedolgozom és ízlés szerint megborosozom, majd ráborítom a tésztára. Sózni a szalonna miatt indokolatlan, de megengedett.
Készen is vagyok. Már csak a pörccel kel beteríteni az egészet.

Öblös merőkanállal, masszív adagokat helyezek a tányérokra. Előtte, azért egy pálinkával fel lehet készíteni a szervezetünket eme remek ennivaló érkezésére.

Forrás: http://dilichef.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.