Ez a telefonos beszélgetés jóbarátommal Vámos Marci világbajnok vízilabdázóval zajlott le. Átküldtem a receptet Marcinak és arra gondoltam, hogy nemcsak Marcinak, hanem a kedves olvasóimmal is megosztom ezt az egyszerű vegetáriánus – sőt mi több vegán – receptet. Vámos Marci, köszi a tippet! :)
Maga a hummusz sportolói étrendem egyik központi eleme. Hetente egyszer vacsorám részét képezi több okból kifolyólag is: egyrészről egyszerűen és gyorsan elkészíthető (amennyiben konzervből készítjük). Másrészről magas a fehérje és rosttartalma, amivel egy fárasztó esti edzés során elvesztett kalóriákat pótolni tudjuk. Harmadrészt pedig könnyen emészthető és ez fontos szempont, hiszen van úgy, hogy az esti edzés után már 10 óra van, mire hazaérek és olyankor arra törekszem, hogy minél könnyebben megemészthető – ám tartalmas – vacsorát fogyasszak.
A következő recept egy alap csicseriborsó krém recept, amit el tudunk „vinni”, akár céklás vagy sütőtökös irányba is. Ebben az esetben a különböző zöldségeket süssük puhára sütőben és úgy tegyük belőlük egy jó maréknyit az aprítógépbe. Készíthetünk avokádós, karfiolos vagy wasabis hummuszt is. Merjünk kísérletezni, higgyünk magunkba és akkor csodás krémeket alkothatunk!
Hozzávalók:
A hozzávalókat egy késes aprítógépbe tesszük és krémes állagúra turmixoljuk. Közben a paprikát apró kockákra, míg az újhagymát vékony karikákra vágjuk. Tényér közepére halmozzuk az elkészült hummuszt és egy evőkanál segítségével hullámosra formázzuk. Megszórjuk kevés füstölt pirosparikával, középre halmozzuk a kockázott paprikát és megszórjuk az újhagymakarikákkal.
Megjegyzések:
Ha nem konzerv csicseriborsót használunk, akkor a csicseriborsót (száraz csicseriborsóból elég a fenti mennyiség fele) egy egész napra vízbe aztatjuk, majd megfőzzük. Érdemes a főzőlébe egy kiskanál szódabikarbónát tenni, hogy hamarabb puhuljon.
A tahinit nem érdemes kihagyni a receptből, nagyobb szupermarketekbe, sőt drogériákban is kapható, rendkívül egészséges és csodásan kikerekíti az ízeket.
Az alapreceptemben a citrom és az olíva olaj mennyisége változtatható. Citrom mennyisége függ a citrom méretétől is. Amennyiben nehezen viszi az aprítógépünk az ételt és nem szeretnénk túl sok olíva olajat használni, abban az esetben kevés vízzel rásegíthetünk.
TÓTH MARCI
Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci Croque Madame szendvicse