Napjainkban egyre többen döntenek a vegyszermentes konyhai takarítás mellett, részben egészségügyi okok, részben ökotudatos gondolkodásuk miatt. Ők azok, akik visszanyúlnak dédanyáink módszereihez. Érdemes tőlük ellesnünk egy-két praktikát!
1. Ecet és kávézacc
A leghatásosabb zsíroldószer a háztartási ecet, ráadásul, ha egy kevés kávézaccot keverünk hozzá, a szemcsék súrolószerként szabályosan ledörzsölik majd az odaégett szennyeződéseket a tűzhelyről. Érdemes azonban akkor nekilátni a tisztításának, amikor a felület még nem hűlt ki teljesen. A langyos, meleg lerakódás könnyebben beszívja az ecetes masszánkat, így néhány perc múlva egyszerűen eltávolíthatóvá is válik.
2. Szódabikarbónával a foltmentes poharakért
Oldjunk fel egy kevés vízben szódabikarbónát, öntsük rá a mosogatószivacsunkra, és mossuk át vele az ujjlenyomatos és vízkőfoltos poharakat. Bő vizes öblítés után ragyogóan csillogni fognak. A módszer hasonlóképpen működik a fémlábasokkal is, melyeket azonban érdemes néhány percre beáztatni a szódabikarbónás vízbe, mielőtt nekilátnánk fényesre súrolni.
3. Fertőtlenítés citrommal
Fotó: popsugar
A legjobb fertőtlenítő és portörlőszer a citrom, a tavaszi nagytakarítás során érdemes bevetnünk. Vízbe facsarjunk friss citromlevet, nedvesítsünk be vele egy portörlő rongyot, és máris belevághatunk a szekrények tetejének lemosásába, a polcok megtisztításába. A citrom segítségével ráadásul nemcsak a nemkívánatos porcicáknak inthetünk búcsút, hanem az egész házat körbejárja majd a friss, citrusos illat is, ami még a legborongósabb márciusi napon is meghozza a tavasz hangulatát.
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: Okos háziasszony: A szénhidrát és zsír barát vagy ellenség?