Az afrikai őslakosok azzal táplálkoznak, ami a legkönnyebben hozzáférhető a számukra. Ételeik ezért egyszerűek és igazán különlegesek, olyan alapanyagokat tartalmaznak ugyanis, melyekkel mi még csak nem is találkoztunk, vagy ha igen, soha nem gondoltunk arra, hogy elfogyasszuk őket.
1. Mopane féreg
Zimbabwéban a gyerekek kedvenc rágcsálnivalója a képen látható hernyó, amely amúgy rendkívül vitamindús. Gyakran fogyasztják paradicsommal és fokhagymával összeütve.
2. Szárított hússzelet
Kevésbé bizarr, ám annál csodálatosabb étel a Biltong, vagyis a napon szárított hússzelet, a dél-afrikai őslakosok egyik specialitása. Kiváló minőségű húsdarabokból készül, amelyet ecettel és fűszerekkel ízesítenek, majd napra kilógatva szárítanak tökéletesre.
3. Omlett strucctojásból
Afrikában a sült tojások királya strucctojásból készül, ami önmagában is hatalmas adagot jelent, hiszen egyetlen ebből 24 tyúktojásnak felel meg. A hagyományos omlett sóval, borssal és egy kevés petrezselyemmel készül.
4. Ananászos szendvics
Az afrikaiak úgy vélik: mindenki szereti a kenyeret, mindenki szereti az ananászt, akkor miért ne imádnák ennek kombinációját, főként akkor, ha egy vékony sonkaszelet is helyet kap benne. Az ételt melegszendvicsként fogyasztják, és bár elsőre az ízkombináció furcsának tűnhet, a végeredmény igazán különleges és finom.
5. Termeszek
Pattogatott kukorica helyett snackként fogyasztják az afrikaiak a faüregekből élve kiszedett apró férgeket. Olajban sütik ki, és bátran ropogtatják a fehérjében gazdag termeszeket.
Bár Budapesten több Afrikai étterem is található, ezek maradtak a kevésbé bizarr alapanyagoknál, így ha különlegesebb ropogtatnivalóra vágynánk az esti filmnézéshez, maradnak a külföldi webshopok, ahonnan a sült termeszektől kezdve a tücsökig, bármit beszerezhetünk.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: Etno konyha: Így formálódott az afrikai gasztronómia