© 2018 Foodyny.

Sok-sok neve létezik egy hagyományos receptnek, mi több, még a határokon át is sétálnak néha, akár lábatlanul is. Valahol dolkaként, máshol pedig lábatlanként ismerik a kis ízes mini palacsintákat.

Nem amerikai, nem a szokványos palacsinta, nem is fánk és valójában senki nem tudja, honnan ismeri ezt a receptet és miért imádja ezt a kis semmiséget. Amitől más ez a tojásos-tejes lepény, az az élesztő íze és a formája. Sajnos szükséges hozzá egy dolkasütő, amit nehezen lehet kapni, de kis adagokat tudunk szimpla serpenyőben is alkotni a masszából.

600 400 dolka1

Felvidéken természetes, hogy van mindenkinek egy dolkasütője és mindenki süt is benne egy nagy adagot, közel 2-3 óra alatt, amiből jut a szomszédnak, barátoknak is. Így jutott eszembe, hogy átsétáltak hozzánk is egy adaggal, egy nagy adaggal, a közelmúltban és viszonozni kellett. Én úgy nőttem fel, hogy szlovák ételnek ismertem ezt, de később találkoztam vele a Balaton-felvidéken, Győr környékén is, így több ízesítési verziót is kóstoltam. Néhol lekvárral ragasztják össze, túróval kenik meg, csokikrémbe mártogatják, vagy csak szimpla porcukorral eszik, bármilyen formájában bepakolható a retikülbe!

#szarkazsófi

A hozzávalókat és az elkészítést a GYŐR+ ONLINE OLDALÁN találja!

Kapcsolódó cikkünk: Gyümölcsös tejpiték többféle gyümölccsel

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.