Ez egy nagyon túrós, nagyon málnás nassolnivaló, ami hamar összeállítható, és még jól is néz ki. Így nem csak akkor jolly joker, ha valami gyors édességre vágyunk, de egy közös ebéd szép lezárása is lehet. A húsvéti kiadós fogások után amúgy is jól tud esni valami igazán könnyű finomság.

Málnás túrókrém konczol orsi

Említettem már, hogy nem vagyok nagyon édesszájú… Viszont most utasításba adták, hogy egy hónapig egyáltalán nem ehetek édességet. Mi történik ilyenkor? Mint egy dacos kisgyerek, azonnal azt akarom, amit tilos. Egy ilyen ünnepi hétvégén ezt kifejezetten nehéz volt betartani, csak belekóstoltam ebbe-abba. Mégsem lehetek önmagam ellensége, és szeretném teljesíteni a kiadott feladatot. Szerencsére nagyon is kedvelem a natúr – jobban mondva az alapanyagok igazi – ízét, így találtam egy „kiskaput”.

A túrótorta az egyik nagy kedvencem, de a klasszikus recept piskóta alapjában és a krémben is van cukor. Illetve jóval többet is kell rá várni, hogy megsüljön a tészta, majd megdermedjen rajta a krém, és vágható legyen. Ebben a pohárban tálalt desszertben ez az egyik legjobb, hogy akár azonnal nekiláthatunk. A citrom (ezt az íze miatt nem érdemes kihagyni) és a gyümölcs savassága miatt jól áll neki egy kevés agave szirup vagy méz. Ennyi édességet engedélyeztem magamnak is, mert még nem volt teljesen érett a málna. Viszont mindenképp érdemes ízesítés előtt megkóstolni a krémet, mennyire indokolt.
A piskótát most mandula és zabpehely keverékére cseréltem, gyors megoldás és igazán jó a ropogós és krémes rétegek váltakozása. A málna nagy részét a túróhoz kevertem, így még intenzívebb ízt kaptam, a hozzáadott joghurttól pedig még könnyedebb lett a végeredmény. Természetesen más piros gyümölccsel is működik, és akár a mandulát is lecserélhetitek dióra vagy akár több mag keverékére is.

Málnás túrókrém2 konczol orsi

Hozzávalók:
(4 pohár)
• 450 g túró
• 250 g málna (friss vagy fagyasztott)
• ½ citrom héja és 1-2 kk a levéből
• 1 dl görög joghurt
• 1-2 kk agave szirup/méz (ízlés szerint, akár el is hagyható)
• 10 dkg mandula
• 5 dkg zabpehely
• 5 dkg vaj

Elkészítés:
1. A mandulát és a zabpelyhet késes aprítóban vagy késsel durván törd össze.
2. Egy száraz serpenyőben kicsit pirítsd meg, így még intenzívebb íze lesz és még ropogósabb állaga.
3. Add hozzá a vajat, reszeld bele egy fél citrom héját, hagyd, hogy beleolvadjon a vaj, forgasd össze, majd tedd félre egy kicsit hűlni.
4. Addig egy nagyobb tálban keverd krémesre a túrót a joghurttal, egy kevés citromlével és 20 dkg málnával (a többit tedd félre a rétegezéshez, díszítéshez), és ízlés szerint édesítsd.
5. Rétegezd a poharakba a desszertet: tegyél egy-egy kanálnyit a mandulás keverékből az aljába, ezt követően jöhet a túrós krém, majd néhány szem málna, még egy réteg mandula és túró. A tetejét díszítsd pár szem málnával és a maradék mandulás morzsával.
6. Tedd hűtőbe pár órára pihenni, vagy ragadj egy kanalat, és élvezd ki azonnal a végeredményt.
Lehet, hogy a kényszer vitt rá, hogy cukormentes desszertet kreáljak, de mindig rá kell jönnöm, hogy érdemes ilyen kísérletezésbe fogni. A jó és alapvetően finom alapanyagok akár önmagukban is megállják a helyüket. Ez a desszert olyan nekem, mint a beköszöntő tavasz: friss és üde és igazán természetes.

További receptjeimet az Ízek nyelvén blogon és a Facebook oldalán olvashatjátok.

hirdetés
hirdetés

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.