A tavasz első hírnökei között szerepel az ibolya, mely nem csak csodásan illatozó virág, hanem gyógynövény is. A virágából készülő főzetet a népi gyógyászat kiváló lázcsillapítónak, köptetőnek, vízhajtónak és fertőtlenítőszernek tartják. Mutatunk két szuper megoldást, miként használhatjuk fel az érintetlen helyről származó, vegyszermentes növényeket.
1. Szörp
A szörphöz szükségünk lesz ibolyavirágokra, vízre, cukorra és citromlére. Az ibolyákat tegyük egy tálba, és forrázzuk le annyi vízzel, hogy ellepje. Hagyjuk a szirmokat kiázni addig, amíg a víz ki nem hűl. Szűrjük le a virágokat, a léhez adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű cukrot és citromlevet. A szirupot alacsony lángon forraljuk néhány percig, majd sterilizált üvegekbe öntve, száraz dunsztban tartósítsuk.
2. Ibolyás Mille-feuille
Látványos és elképesztően finom sütemény készíthető ibolyából, ha vaníliakrémmel keverjük, ha pedig tejszínnel és mascarponéval állítjuk össze, garantált a siker. A mille-feuille tésztájához leveles tésztára van szükség, a krémhez pedig 250 gramm mascarponéra, 200 milliliter habtejszínre, fél csésze kristálycukorra, egy lime reszelt héjára és levére, valamint fél csésze ibolyasziromra.
A sütőt előmelegítjük 200 fokosra. A leveles tésztát egyenlő téglalapokra vágjuk, egy mille-feuille-höz három lap szükséges. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, szórjuk meg porcukorral, és süssük enyhén aranybarnára 5-10 perc alatt, majd hagyjuk kihűlni. A krémet keverjük ki, adjuk hozzá a cukrot, a limelevet, majd töltsük habzsákba, és egyenletesen oszlassuk el a lapok tetején. Minden réteg tésztalapra kerüljön egy réteg krém, amit szórjunk meg gazdagon virágszirommal.
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: A virágevést ne a nőnapi csokorral kezdjük!