Rebeka a telet Madridban húzta ki – ott él a testvére, de semmi pánik, nem hasonlít Rebekára – ahonnan hazajőve egy szép ajándékkal lepett meg. Egy tortareceptet kaptam tőle, azzal a feltétellel, hogy először neki készítem el.
Ajándék lónak ne nézd a fogát, mondják, én sem mustrálgattam Rebekát, már csak azért sem, mert annyira megilletődtem, hogy egy köszönő szót sem voltam kipréselni magamból.
Persze megsértődött, és azt mondta, legközelebb nem a nekem szánt ajándékkal fogja kitömni a bőröndjét. De a receptet nem kérte vissza, és már az is valami.
Összekeverünk 12 deka átszitált lisztet és ugyanannyi kakaót. Négy tojást összekeverünk 12 deka cukorral és vízgőz felett folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. Tovább keverve hozzáadjuk a kakaós lisztet és öt deka megolvasztott vajat. A jól össze dolgozott tésztát kivajazott, lisztezett, kipattantható tortaformába öntjük és forró sütőben megsütjük.
Tálra tesszük, hagyjuk kihűlni, majd két lapra vágjuk. Két és fél deci tejszínből 6 deka porcukorral és öt deka kakaóval kemény habot verünk. Az egyik tortalapra rákenünk 10 deka sárgabaracklekvárt, aztán a tejszínhabos krémet, végül ráborítjuk a másik tortalapot.
Felolvasztunk 20 deka étcsokoládét, egy evőkanál vizet és egy kávéskanál olajat keverünk hozzá és bevonjuk vele a tortát. Két órára hűtőbe tesszük, tálaláskor tejszínhab-pöttyökkel díszítjük.
Persze tálalásról szó sincs, Rebeka percnyi pontosággal befut a jussáért.
Peer Gideon
Kapcsolódó cikkünk: Xanax helyett svéd zsemle Rebekának