© 2018 Foodyny.

Az etióp gasztronómia a helyben fellelhető zöldségeken és húsokon, pikáns fűszereken, valamint a póréhagymán alapul. A fogásokat kézzel fogyasztják el nagyméretű, akár húsz centi átmérőjű fatálakról injera, vagyis etióp lepénykenyér segítségével, amit kanálként használnak az étkezés során.

Különleges ízek

etiop1

Bár a hús az etióp konyha hangsúlyos eleme, sertéshúst vallási okból egyáltalán nem fogyasztanak, ráadásul meglehetősen nagy a vegetáriánusok száma is az országban. Előszeretettel használnak szezámmagból vagy más olajos magból sajtolt olajokat, ételeiket gyakran ízesítik a berbernek nevezet csiliporukkal, de rendkívüli módon kedvelik a gyömbért és a koriandert is.

A speciális fűszerkeveréküket mitmitának nevezik, amely – azon túl, hogy szép színű – olyan intenzív ízeket tartalmaz, mint a chili, a kardamom, a szegfűszeg, a fahéj, a kömény és a gyömbér.

Nemzeti ételek

Tradicionális ételük a Wat, ennek alapja a pirított vöröshagyma, amelyhez berbert adnak, így egyfajta növényi pörkölt készül belőle. Húsként csirkét, marhát, kecskét vagy bárányt adnak hozzá. A mellette lévő kis halomban borsópüré vagy lencse szokott lenni, de gyakran fogyasztják köretként a burgonyát és a sárgarépát is.

etiop tiibs

A Tibs sült zöldségekből és húsból áll. Számos fajtája létezik, van nagyon csípős és egészen lágy ízvilágú is. Többnyire különleges alkalmakkor, ünnepekor készítik.

A Kinche a leggyakoribb etióp reggeli, nagyjából a zabkásával egyenértékű. Olcsó és tápláló étel, amit búzatöretből készítenek, és tejjel vagy vízzel főznek puhára, hogy aztán fűszeres vajjal ízesítsék.

Budapesten, a Nyugati téren, a Lalibela étteremben kóstolhatók meg az etióp fogások, ahol a tibset például marhahúsból, tehéntúróval, indzserával és eredeti etióp fűszerekkel készítik.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: A teától a koktélokig - Afrikában semmi sem az, aminek látszik

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.