A mai egyiptomi konyha gyökerei az ókori fáraók idejébe nyúlnak vissza. A korabeli hieroglifák és feltárt sírok falfestményei megörökítették azokat a sajátosságokat, amelyek a kor gasztronómiáját jellemezték.

egyiptom1

Az ókori egyiptomi munkás réteg alapvető tápláléka a sör és a kenyér volt, úgy tudni hogy ezt kapták bérként a fáraók hatalmas építkezésein dolgozók. Árpát és tönkölybúzát termesztettek, a kenyértésztához pedig gyakran kevertek gyümölcsöt is. A hüvelyesek, így a bab, a lencse és a csicseriborsó sűrűn fogyasztott zöldség volt, s míg a szegényebbek alig jutottak húshoz, addig a módosabb réteg tagjai gyakran ettek kecskét és birkát. A gyümölcsök közül a szőlőt, a datolyát és a fügét kedvelték igazán, de nem vetették meg az olajos magvakat sem.


Ha mindezt összehasonlítjuk a mai egyiptomi konyhával, láthatjuk, hogy a ma legnépszerűbb öt egyiptomi étel közül mindegyik ezen hozzávalók valamelyikén alapul.

kebab

1. Kebab: az erősen fűszerezett birkanyársat sokszor nyílt tűzön sütik meg.
2. Falafel: a legkedveltebb vega street-food fasírtjai csicseriborsóval készülnek, a pitába melléjük humusz és friss zöldségek kerülnek
3. Támija: fűszeres, babos tészta sok zöldséggel és petrezselyemmel ízesítve
4. Koseri: csípős vega főétel, amely rizsből, tésztából, fekete lencséből, csicseriborsóból és pirított hagymából áll.
5. Baklava: a legelterjedtebb édesség, vajas réteslappal, dióval és mézzel készül. Elképesztően tömény, de nagyon finom.

GasztroEszti

Kapcsolódó cikkünk: Ezt az öt észak-afrikai ételt ne hagyja ki!

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.