A dolgozó emberek többsége otthon reggelizik és vacsorázik, az ebédjét azonban a munkahelyén fogyasztja el – az irodisták az asztaluknál vagy a közeli éttermek valamelyikében. Az étkezés jellege azonban országonként változik, miként az elfogyasztott étel mennyisége és az ebédszünet hossza is.
Néhány munkavállaló csak pár falatot kap be gyorsan a munkahelyén, mások az otthonról hozott kész ételek alacsony költségét és kényelmét választják. Vannak, akiknek csak pár percük van arra, hogy megebédeljenek, és akadnak, akik megengedhetik maguknak a hosszabb ebédszünetet is. Lássuk, hogy néz ki egy átlagos irodai ebéd a világ különböző országaiban!
1. Ausztrália
Egyes kutatások szerint az ausztrál irodai dolgozók nyolcvan százaléka legalább harmincperces ebédszünetet tart, ugyanakkor több mint a fele elismeri azt is, hogy gyakran eszik munka közben. Negyvennégy százalékuknál az is előfordul, hogy egyáltalán nem ebédelnek annak érdekében, hogy utolérjék magukat a munkában. Többnyire hamburgereket, szendvicseket, tésztába göngyölt sültkolbászokat esznek.
2. Kína és Tajvan
A távol-keleti országokban az emberek többsége munkahelyi kantinokban étkezik. A műanyag tálcákon négy-öt különböző rekeszben találhatók az egészséges és változatos ételek, így rizs, hús, gombóc és párolt zöldség is megjelenik az étkezésükben.
3. India
India nagy részén rozsdamentes acéldobozban hordják magukkal az ételt az irodai dolgozók. Tartalmát jellemzően rizs, fűszeres húsok, szárított hüvelyesek, curry és zöldségek teszik ki.
4. Norvégia
Norvégiában az irodai dolgozók ritkán mennek el ebédelni, ehelyett otthonról csomagolt ételt hoznak magukkal, ami többnyire húsból, halból, tojásból és zöldségből álló szendvicset jelent. Gyakran isznak mellé friss tejet.
5. Olaszország
Egy pár évvel ezelőtti olasz kutatásból tudjuk, hogy az irodai dolgozók 74,3 százaléka otthon fogyasztja el ebédjét, ugyanis ebédszünetet kapnak mindennap délután fél kettő és három óra között. Azok azonban, akik ezzel nem kívánnak élni, a nagyvállalatok büféiben juthatnak hozzá sült húsokhoz és salátákhoz. A munkavállalók körében azonban egyre népszerűbbek a pizza al tagiók, vagyis a téglalap alapúra vágott pizzadarabok, amelyeket gyakran szendvicsszerűen összecsuknak.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: A féregtől a struccomlettig – Öt furcsa afrikai étel