© 2018 Foodyny.

Az emberek többsége imádja a sajtokat, ám a szagosabb változatokat kevésbé merjük fogyasztani. Holott ezek a furcsa, sokszor büdös illatok a legkevésbé sem tükrözik a sajtok ízét. Valójában a büdi sajtok íze egyáltalán nem olyan intenzív, mint az illatuk. Összegyűjtöttünk öt olyan sajtot, amelynek a szaga nem túl vonzó, az íze azonban meglepetéseket tartogat.

1. Limburger

sajt budi1

Németországban és Belgiumban gyártott félkemény sajt, melynek szagáért a sajton kívül növekedő baktériumok felelnek. Mint ismert, ezek befolyásolják a sajt enyhén savanykás, gombás ízét.

2. Époisses de Bourgogne

A francia tehénsajtot az ország keleti részén, Époisses falujában állítják elő, és tipikusan romlott tejszaga van. Pirított bagettel vagy egy jó francia fehér borral tökéletes falatoznivaló lehet.


3. Serra da Estrela

sajt budi2

Kelet-portugál juhtejből készül, különleges módon oltják, így kissé gyógynövényes ízvilágot kap. Az extrém szagos sajtot, fehérborral és grillezett zöldségekkel fogyasztják.

4. Munster d'Alsace

Az elzászi sajt szaga leginkább az edzés után levetett zokniéra emlékeztet. Elképesztően intenzív íze van, így szendvicsre téve, vagy pácolt hússal érdemes fogyasztani.

5. Valedón

sajt budi3

A kecsketejből készült kéksajt Észak-Spanyolországból származik, és egész különleges módon, tölgyfalevelekbe csomagolva érik legalább két hónapig. A levelek megőrzik a sajtból szivárgó nedvességet és a szagát is erőteljesen befolyásolják.

GasztroEszti

Kapcsolódó cikkünk: Április 11., szerda – A sajtfondü nemzetközi napja van ma

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.