© 2018 Foodyny.

Annyira természetesnek tűnik számunkra, hogy a konyhai eszközök számos terhet levesznek a vállunkról, hogy könnyen elfelejtjük, nem volt ez mindig így. Egy robotgép segítségével egy perc alatt tökéletes tejszínhabot készíthetünk, vagy felverhetjük a tojásokat a piskótához. Kevesen tudják, hogy az első konyhai robotgépek nagyjából csupán száz évvel ezelőtt jelentek meg.

Az ősök

konyhairobotgep1

Az elektromos robotgép kulcsfontosságú eleme a habverő. A XIX. századig ezt fagallyakból eszkábálták, így meglehetősen komoly kihívást jelentett a használatuk. Az első úgynevezett huzalos változatot Franciaországban készítették el, innen jutott el a szélesebb tömegekhez. Nagyon hamar népszerűvé vált, a fejlesztők pedig nyomban elkezdték törni a fejüket, hogyan tudnák ezt mechanikus változatban megalkotni.

Az első mechanikus

konyhairobotgep2

Az első forgó alkatrészeket végül 1856-ban szabadalmaztatta az amerikai Ralph Collier, akinek találmánya nemcsak megkönnyítette a tojások felverését, hanem egyfajta katalizátorként is működött a technológiában: ez alapján készítették el például az első fúrókat. Collierrel párhuzamosan egy brit feltaláló, E.P Griffith is nagyot alkotott. Egy lábasba rögzítette a kézi habverőt. Az, hogy ez miként működhetett, rejtély, ahogyan az is, hogy egyáltalán normálisan el lehetett-e mosni a tálat.

Az első komolyabb

Az 1910-es években Egy Johnson nevű fejlesztő nagy lépést tett a konyhai robotgépek új generációja felé. Megalkotott egy tálat, amelyben benne volt a habverő. A tál az óramutató járásával megegyező irányba forgott, a habverő pedig ellentétesen. Zseniális, ugye? Innentől kezdve nem volt megállás. Gyakorlatilag nem telt el három év anélkül, hogy újabb és újabb darabok piacra ne kerültek volna.

konyhairobotgep3

A mai masinák persze fényévekre járnak ezektől a kezdetleges változatoktól, ma már van olyan turbósebességgel dolgozó eszköz is, mely akár 15 másodperc alatt képes tökéletes tejszínhabot verni. Ugye, hogy jobban hangzik, mint a gally-habverős hadművelet 15 perces szintideje?!

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: A kenyérpirító evolúciója

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.