Most pedig lássuk a rizslisztet. Ez minden szempontból lisztnek tekinthető. Egyetlen - persze leglényegesebb különbség a búzaliszthez (és rozsliszthez) képest, hogy nincs benne glutén, azaz nincs sikér tartalma. A kalácsok, kelt tészták készítéséhez pedig glutén kell, tehát erre bizony a rizsliszt sem alkalmas. Habár... Olvastam nemrég, hogy nagy gondossággal és odafigyeléssel készíthető rizsliszt kovász, és azzal aztán már lehet kalácsot, kenyeret sütni. Akinek van hozzá kedve, türelme, biztosan érdemes ezt is kipróbálnia. A rizslisztnek több fajtája van, alapvetően van fehér és barna rizsliszt.

A barna sokkal lágyabb ízű, igazán kellemes a sütemények ízvilágához. A rizslisztek sütés hatására nem színeződnek el, azaz nem kapnak barna színt (zsiradékban sütésre sem). Tehát rizsliszt használatakor arra is ügyeljünk, hogy nem a szín alapján tudjuk az ételünk, süteményünk készültségi fokát megállapítani. Fehér rizsliszt használatakor pedig kifejezetten könnyen becsaphat a szemünk. Például egy fehér rizslisztes párizsi bundával rántott hús zavarba ejtően világos lesz búzalisztes bundával készült társai mellett. Ha fehér rizslisztből nem hazait, hanem ázsiait veszünk, teljesen másra számíthatunk tőle. Ázsiában ugyanis púder finomságúra őrlik, amitől csodálatos alapanyag válik belőle. Az ázsiai fehér liszt ugyanolyan kiváló sütemény alapanyag, mint a "magyar" barna rizsliszt. A legkevésbé kezes a rizslisztek közül a "magyar" fehér rizsliszt (nagyon durva az őrlése). Ha csak ilyenhez jutunk hozzá, sütemény készítésnél érdemes egy icipicit több nedvességet adni hozzá, mint ha barna vagy ázsiai fehér verzióját használjuk. A rizsliszt használata azért pofon egyszerű, mert a sikert nem igénylő ételekben, süteményekben általában 1:1 arányban váltható ki vele a búzaliszt.

lisztarc

Ha olyan ételt készítünk vele, ami ugyan rendben van sikér nélkül is, mégis kell neki rugalmasság (pl. palacsinta), akkor érdemes kevés keményítőt adni a liszthez. Ételek sűrítésénél is ugyanúgy viselkedik, mint a búzaliszt. Piskótát, felfújtakat, égetett tésztát, rántott ételeket ugyanúgy süthetünk vele, mint búzaliszttel. Emellett pedig finom. Nincs kiérződő íze, nekem mégis finomabbak az ezzel készült sütik, mint a hagyományos társaik. Az ára 450 forint/kg körüli összegtől indul és innen aztán határ a csillagos ég (a bio barna rizslisztek kilogrammonkénti ára akár az 1400 forintot is elérheti). Érdemes őket élelmiszer üzletáncokban megvásárolni, kg-os kiszerelésben, mert úgy a leggazdaságosabb.

hirdetés
hirdetés

SZTÁRHÍREINK