A következő liszt, amiről ma írok, a kókuszliszt. A kókuszliszt gyakorlatilag csak az alapján liszt, hogy búzalisztet helyettesítünk vele, őrléssel és zsírtalanítással készül. Nagyon különleges liszt típusról van szó, ugyanis rendkívül abszorbens. Soha de soha nem szabad vele 1:1 arányban helyettesíteni a búzalisztet! Ha mégis így tennénk, az ételünk, süteményünk biztosan a szemétbe fog kerülni. Én magam nem tudok olyan arányt megadni, ami biztosan beválik. Találtam már olyan blogot, ahol volt megadva tuti átváltási arány, de nem foglalkoztam ezzel. Egészen egyszerűen azért, mert azt tudnám mondani, hogy amit nem igazán tudok jól kivitelezni rizsliszttel, azt kiválóan meg lehet oldani kókuszliszttel - természetesen az általunk kedvelt ételekről van szó, nem minden ételről.

kokusz

 

Így számomra nem volt fontos azon dolgozni, hogy találjak egy arányt, aminek a segítségével minden ételbe kókuszlisztet tudok szuszakolni. Kókuszlisztből készül minden pite alapom (édes piték és quiche-ek egyaránt), tarte-om, a császármorzsa, és a kevert tésztás gyümölcsös pitéim. Nagyon fontos azonban, hogy van néhány olyan recept, ami soha nem fog működni kókuszliszttel. Például a palacsinta – most a magyar típusú, vékony, rugalmas palacsintára gondolok.

Amint említettem, a kókuszliszt nagyon abszorbens: rengeteg nedvességet köt meg, gyakorlatilag mindenből magába szívja a nedvességet. Ezért inkább azt javaslom, hogy a kókuszliszttel való ismerkedést kipróbált receptek segítségével kezdjük, ne fejből, spontán kezdjünk vele sütni-főzni. A másik olyan tulajdonsága, ami szűkíti a felhasználási lehetőségeit, az az íze. Erőteljesen édeskés íze van. Számomra nincs kókusz íze, viszont édes. Így kifejezetten sós sütemények készítéséhez nem ajánlom. Az ára olyan 1600 forint/kg-tól kezdődik, átlagban azonban olyan 2000 ft/kg a jellemző átlagára. Hipermarketekben, élelmiszer üzletláncokban nem feltétlenül kapható. Van ahol igen, de nem elterjedt.

És most visszatérnék arra, hogy az elején miért is mondtam azt, hogy pénztárcabarát. Ebből a lisztből ugyanis nagyon kevés kell az ételekbe, süteményekbe. Például egy nagy tepsi meggyes pitét el lehet készíteni maximum három evőkanál kókuszliszttel. Amikor azt mondom, hogy gazdaságos, akkor azt úgy értem, hogy megnézem, hogy adott ételbe mennyi kell belőle, összehasonlítva a búzalisztes testvérével. Persze, hogy nem olcsó, ahogy a rizsliszt sem az. Viszont azoknak, akik kénytelenek gluténmentes diétát tartani, nagyon nem mindegy, hogy 1100 forintot kell kiadniuk egy kg GM lisztért, vagy 450 forintot egy kg rizslisztért. Vagy 2000 forintot azért a kókuszlisztért, amiből 1 evőkanál kell mondjuk 4 evőkanál GM liszt helyettesítésére.

Ismét jó kísérletezést kívánok mindenkinek, aki kipróbálja.

Forrás: http://jusandcalzone.blog.hu/

Kapcsolódó cikkünk: Alternatív étkezési alapanyagok: Rizstejszín és kókusztejszín

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.