© 2018 Foodyny.

Niki 26 éves felszolgáló, aki egészen fiatal kora óta a szakmában dolgozik. Az érettségit követően pubokban vállalt munkát, mellette pedig felsőfokú szakképesítést szerzett. Két éve ingázik Magyarország és Ausztria között, így tökéletes rálátása van a bérek közötti különbségre.

pincerno1

Képünk illusztráció

Mit jelet az, hogy ingázik Ausztria és Magyarország között?

Szerettem volna külföldön munkát vállalni, viszont túlságosan hosszú időre nem akartam elhagyni az otthonomat, Balatonföldvárt. Ezért úgy döntöttem némi kutakodás, kérdezősködés után, hogy szezonális munkát vállalok Ausztriában és itthon is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a síszezont Tirolban töltöm, utána hazajövök, pihenek egy-másfél hónapot, és elkezdem a nyári szezont itthon, a Balaton partján.

Két éve dolgozik így. Nem megterhelő, hogy félévente csomagol és költözik, hogy aztán Ausztriában például hosszú hónapokig egy szállodai szoba legyen az otthona?

Eleinte nagyon furcsa volt, a teret és a lehetőségeimet is nagyon szűkösnek éreztem. Az igazság azonban az, hogy a kezdeti bezártság érzetet tökéletesen kompenzálta, amikor pittyent a telefonom, és megérkezett az első fizetésem. Már akkor nagyjából háromszorosa volt, mint amit itthon megkerestem azelőtt. Azóta eltelt két év, ma már azt mondhatom, hogy belerázódtam ebbe az életformába. Jóleső érzés, amikor vége van a síszezonnak és jöhetek haza az édesanyámhoz, de a nyári hajtást követően nem rossz visszamenni a hegyek közé.

pincerno2

Képünk csak illusztráció

Mennyit keres itthon a nyári szezonban, és mennyit odakint télen?

A Balaton eléggé frekventált hely, ráadásul többnyire a jattokból is jó összeg gyűlik össze, ami megfelelően ki tudja egészíteni a fizetésemet. Ausztriában jattot egyáltalán nem kapunk, hiszen az be van építve a számlába. Szóval, ha osztunk, szorzunk, akkor azt mondhatom, hogy télen nagyjából 1500 eurót (körülbelül 450 ezer forint – a szerk.) keresek meg havonta minimálisan, de általában eléggé sok túlórát be szoktam vállalni, így a hó végén ennél többet kapok, ráadásul a szállásomat is biztosítják, ami valljuk be, nagy könnyebbség. Teszem hozzá, itthon sem kell albérletet fizetnem a nyári szezonban, hiszen visszamegyek anyuhoz a gyerekszobámba. Az itthoni bérem nagyjából 300 ezer forint mindennel együtt, ami persze jelentősen elmarad a kinti fizetésemtől, anyu közelsége azonban mindent megér.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Amit az éttermek eltitkolnak, de nem árt tudni

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.