© 2018 Foodyny.

- Egy átlagos magyar állampolgár évente mintegy 365 kg szemetet termel, azaz ennyit dob ki az otthoni vegyes kukájába - mondja Szebenyi Péter, a Hulladékvadász vezetője, aki szerint ez a mennyiség könnyedén harmadolható, ha a zöld hulladékot inkább komposztáljuk.

komposzt1

A háztartási hulladék mennyiségének csökkentésére egyre elterjedtebb módszer a szelektív gyűjtés. Ezen túlmenően azonban más módon is mérsékelhetjük az otthoni szeméthalmozást. A kulcsszó a tudatos vásárlás és az átgondolt fogyasztás.

- Célszerű olyan termékeket vásárolni, amik kimondottan környezetbarát módon, és elv alapján készülnek. Ezek többsége minimális hulladékot termel, hiszen például a csomagolásuk elhanyagolható mennyiségű, vagy ha több is, a szelektívbe helyezhető könnyedén - mutat rá Szebenyi Péter.

komposzt2

A Hulladékvadász szerint a komposztálás a legegyszerűbb újrahasznosítás, hiszen a háztartási, konyhai zöldhulladékot egyszerűen különválogatva a kertvégében akár komposztládában vagy erre a célra kialakított levegős dobozban lehet érlelni, hogy aztán a komposztban lévő baktériumok munkájuk végeztével humuszt állítsanak elő.

- A lakásokban élőknek is van lehetősége a konyhai zöldhulladékuk komposztálására - magyarázza a szakértő, majd hozzáteszi: több kertészeti boltban is kapható úgynevezett konyhai komposztáló, de akár otthon is összeállíthatunk egy hasonló a készüléket. A gilisztakomposztáló két műanyag vödörből áll, ezek közül a felsőben zajlik a komposztálódás folyamata: ebben élnek a giliszták, akik a szerves konyhai hulladékokból kiváló minőségű humuszt készítenek.

komposzt3

- Teljesen szagtalan, a giliszták is csendesek, elegendő hetente egyszer foglalkozni velük, úgyhogy jó háziállatnak bizonyulhatnak - teszi hozzá nevetve Szebenyi Péter. A szakértő szerint, ha mindent jól csinálunk akár évente 102 kg/fő szeméttel csökkenthető az otthoni kukába kerülő hulladék mennyisége.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Ritka kincs - Minden része felhasználható

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.