© 2018 Foodyny.

A fritőz rendkívül egyszerű elven működik: egy fűtőszál felhevíti a benne lévő zsiradékot, leggyakrabban olajat, amelybe serpenyőt lógatnak bele a megsütni kívánt ételekkel. Az eszközt a XIX. század ipari forradalmának köszönhetjük, elsőként Európában, majd az arab világban terjedt el.

rantottetelek

Bár a sült csirke első írásos feljegyzései 1832-ből valók, az olívaolajban való sütés már a VI. századi Görögországban is jelen volt. Apicius római szakács 400 körül szintén ilyen módon készítette el a csirkemellet, a XIII.. században pedig Spanyolország és Portugália területén egyre népszerűbbé vált a sült hal is. Az arabok elsőként a falafelt sütötték bő olajban, Japánba pedig a portugálok vitték el a módszert.

Az első sült krumpli a XVII. század elején készült valahol Európában, hogy aztán a XIX. században a kontinens teljes nyugati területén elterjedhessen. Az első fish & chips elkészítése Joseph Malin nevéhez fűződik, a rántott halat és a francia sült krumplit 1860-ban készítette el Londonban. Azóta is a britek ikonikus étele.
Modern használata a XIX. századi Egyesült Államokban kezdődött, amikor az öntöttvas egyre nagyobb teret nyert a konyhai eszközök készítése során. Innentől pedig egyenes út vezetett a hagymakarikákhoz, a csirkeszárnyakhoz és a bundázott virslikhez.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.