A főzelék megosztó étel, van, aki nagyon szereti és van, aki ki nem állhatja. Régen megettem ugyan, de nem rajongtam érte. Idővel megszerettem, és ma már el sem tudom nélküle képzelni az étrendemet. Valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy a régi klasszikus rántásos vagy habarásos főzelékekkel már ritkábban találkozom. Ma már inkább önmagával vagy kevés keményítővel, esetleg vajjal sűrítjük. Sokkal korszerűbb és finomabb az így kapott egytálételünk. 

IMG 9182

Sárgarépa főzeléket készítettem, ami ugyan még nem mondható tavaszinak, de kiváló átmenetet képez a téli időszak és a tavasz között.
Végre, beköszöntött a jó idő! Mostantól a konyhánk asztalára kerülnek az idény zöldségei, úgy, mint a medvehagyma, spárga, zöldbab stb. Igyekszem a közeljövőben minél több zöldséget fogyasztani és ezeket megosztani veletek!
Ti, hogy álltok a főzelékkel? Szeretitek?


Hozzávalók

- 500 g (ha lehet bio) sárgarépa
- 2 fej shalotta hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kisebb darab gyömbér
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 4 dl zöldségalaplé
- 1 ek. keményítő
- 2 ek. tejföl
- 2-3 kocka vaj
- olívaolaj
- só, bors

Húsgolyó:
- 250 g darált hús (50% marha, 50% sertés)
- 1 fej finomra vágott shalotta hagyma
- 1 marék reszelt parmezán
- 1 csokor menta, finomra aprítva
- 1 egész tojás
- olaj (sütéshez)
- só, bors

IMG 9172


A shalotta hagymákat apró kockákra vágunk, vaj és olíva olaj keverékén elkezdjük párolni. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Egyforma méretűre vágjuk a megmosott sárgarépákat (én félkarikákra vágtam) és az alaphoz adjuk. Bátran pirítjuk őket 5-6 percig, majd felöntjük zöldségalaplével. Amikor a sárgarépák megpuhultak, de még haraphatóak, akkor egy turmixgépbe adagolunk a sűrűjéből egy merőkanálnyit. Hozzáadjuk a tejfölt, valamint a keményítőt, és a turmixolás után ezzel sűrítjük a főzelékünket. Pár percet még rotyogtatjuk, a végén a felaprított petrezselymet hozzáadjuk, majd elkeverjük.
Elkészítjük a főzelék betétjét, a húsgolyókat. Ehhez egy keverőtálban a hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd vizes kézzel diónyi méretű golyókat formázunk. A kész golyókat forró serpenyőben, kevés zsiradékon aranybarnára sütjük.
Tálalunk!

TÓTH MARCI

Kapcsolódó cikkünk: Íme Tóth Marci kedvenc hamburgere

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.