© 2018 Foodyny.

A kenyér az egyik legősibb táplálékunk, már időszámításunk előtt tízezer körül is készítettek lisztből és vízből úgynevezett lapos kenyereket, vagyis lepényeket. Később a kemencék kaptak főszerepet, ma pedig egy elektromos kenyérsütő segítségével bárki könnyedén elkészítheti kedvenc veknijét. A kenyér történelme azonban számos érdekességet és sorsfordító pillanatot is rejt magában.

Az első kenyér feltehetőleg i.e 10 000 körül készült liszt és víz keverékeként, és lepényként, tűz fölött sült. A régészeti leletek szerint i.e. 4000 és 3500 között már valamilyen fajta erjesztési metódust is használtak a kenyérsütéskor, míg az első valóban mai kenyérre hasonlító ételt az egyiptomiak készítették el i.e. 3000 körül. Hosszú időbe telt azonban, míg ez elterjedt Európában, az ókori görögök i.e. 800 körül sajátították el az egyiptomi technikát, miközben Mezopotámiában ebben az időben már rabszolgákkal vagy állatokkal mozgatott malomkövekkel őrölték a gabonát.

kenyer1

Az első vízimalom i.e. 202 körül épül Kínában, a Han-dinasztia idején. A módszer, érthető módon, jelentősen felgyorsította a gabona őrlését. Ebben az időszakban alakultak meg az ókori Rómában az első céhek, melyek különleges kenyereket készítettek a tehetősebb családok számára, míg szükség idején a szegényeket is kisegítették az alapvető élelmiszerrel.

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.