A Fülöp-szigetek gasztronómiája, ahogyan az ázsiai konyhák általában, számos különleges fogást tartalmaz. Az autentikus ételek ízesek, illatosak, frissek, bővelkednek zöldségekben és húsokban. Öt érdekességet gyűjtöttünk össze a szigetország konyhájáról.
1. Édes és savanyú tökéletes harmóniája
A világon talán a filippínók tudják a legtökéletesebb ízhatást elérni az édes és a savanyú alapanyagok kombinálásával. A Sinigang nevű, tradicionális levesük alapvetően savanyú, ám a csirkehús és rákok édeskés ízűek benne. A különleges savanykásságot ecettel, szójaszósszal és citrusfélékkel érik el, ezeket előszeretettel ellensúlyozzák édes csiliszósszal.
2. A sertéshús dominanciája
Az egész szigetországban a legmeghatározóbb húsfajta a sertés, melyet sütve, pörköltként és nyársra húzva is elkészítenek. A Chicharones az egyik legismertebb sült húsuk, de a dinuguan nevű, pörköltszerű ételt is meg lehet találni szerte az országban.
3. A terítékről lemarad a kés
Ha betévedünk egy fülöp-szigeteki étterembe, meglepve tapasztalhatjuk, hogy csak villa és kanál található a tányér mellett. Ennek oka, hogy a filippínók nem használnak kést az étkezések során, a húsokat, zöldségeket villával darabolják fel. Ez azt is jelenti, hogy vagy viszonylag apróra darabolják fel azokat, vagy garantáltan omlósra sütik, illetve főzik.
4. Mindent egyszerre
Amennyiben több fogást rendelnek a fülöp-szigeteki étteremben, legyen szó levesről, főételről, salátáról vagy desszerttől, mindent egy időben fognak kihozni az asztalhoz. A módszer lehetővé teszi egyúttal azt is, hogy terülj-terülj asztalkám módjára mindenki mindenből falatozzon.
5. Merienda minden mennyiségben
A filippínók kedvenc nassolnivalója a Merienda nevű, töltött fánkra hasonlító sült falatkák, melyek tölteléke lehet sós, illetve édes is. A Fülöp-szigeteken minden napszakban előszeretettel fogyasztják, talán az életüket sem tudnák elképzelni ezek nélkül a parányi finomságok nélkül.
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: A világ legundorítóbb ételei