© 2018 Foodyny.

Egy külvárosi étterem konyhai kisegítőjét csíptük el műszak előtt, hogy meséljen nekünk a munkájáról és a fizetéséről. Anna 35 éves, két éve dolgozik a kis étteremben konyhalányként.

konyhaikisegito

– Nagyon szeretek itt dolgozni, mert kulturáltak a körülmények, a kollégák is jó fejek és emberségesek, ráadásul a többségük már hosszú-hosszú ideje itt dolgozik. Az anyagi megbecsülés helyett azonban tényleg az emberséget tudom kiemelni, bár azt gondolom, hogy az én munkakörömben kapott nettó 150 ezer forint elfogadhatónak számít – magyarázza a Foodynynek.

Hozzáteszi: tudja, hogy külföldön ennek többszörösét keresné meg, de mint mondja, nem mehet mindenki Ausztriába és Angliába, kellenek emberek, akik elhivatottságból, szeretetből az itthoni vendéglátásért tesznek, akár konyhai kisegítőként is.

Ha már Ausztriát említette Anna, az interneten kutakodtunk az átlagos fizetések után. A tiroli.hu internetes portál részletesen elemezte a konyhai kisegítők mozgóbérét, és arra jutottak: heti hat nap munkával, napi nyolc órában átlagosan 1367 eurót, vagyis 430 ezer forint körüli összeget kereshetnek meg.

A portálnak nyilatkozott két kint dolgozó magyar fiatal, akik úgy fogalmaztak: "heti hat napot dolgozunk, egy pihenő van, a túlórát pedig kifizetik. A munka kemény és sok, szinte egy perced sincs megállni, folyamatosan talpon kell lenni, de dolgozni jöttünk ki, ezt tudtuk. Viszont mindig arra gondolunk, hogy ezzel a munkával többszörösét keressük meg, mint otthon, ilyen fizetés mellet lehet haladni, tervezni. "

A weboldal kiemeli azt is, hogy a vendéglátásban dolgozók Ausztriában 13. és 14. havi bért is kapnak, a munkáltatók pedig korrekten kifizetik a túlórákat, igaz, karácsonykor, Szilveszterkor, újévkor, húsvétkor és pünkösdkor többnyire nincs lehetőség szabadságra menni. Amennyiben azonban szállodában tudnak elhelyezkedni, a szállás és az ellátás ingyen van, mert azt a munkáltató állja.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Ennyit kereshet kávéfőzéssel itthon és külföldön

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.