Az Egyesült Államok jeles gasztro-napjára ébredtünk, ma ünneplik ugyanis az imádott, általunk csak írókekszként ismert, a valóságban inkább pogácsára hasonlító ételüket. Az angolul Buttermilk biscuit-nek nevezett pékáru lényege, hogy a liszten, a sütőporon, a szódabikarbónán, a són és a vajon kívül még írót is tartalmaz, s kelesztés helyett csupán sütés közben emelkedik meg és válik légiesen könnyűvé.

buttermilkbiscuit

Az amerikai polgárháború előtti időszakban vált rendkívül népszerűvé, hiszen olcsó, könnyen hozzáférhető volt és igen tartósnak is bizonyult, így az ínséges időkben ezt fogyasztották kenyér helyett. Az első kekszet Alexandre P. Ashbourne szabadalmaztatta még 1875-ben, a konzervdobozos, hűtőben tárolható verzióit pedig Ballard&Ballard jegyeztette be 1931-ben.

Az USA déli tagállamaiban nemzeti ételnek számít, melyet különböző szirupokkal, mézzel, dzsemmel vagy éppen zselével ízesítenek, hogy aztán szendvics helyett a reggeli kávé mellé fogyasszák el.

Kapcsolódó cikkünk: Április 18., szerda – Ma az állatfigurás keksz világnapja van

hirdetés
hirdetés

SZTÁRHÍREINK

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.