© 2018 Foodyny.

Ki gondolná, hogy a kukta ötlete már a XVII. században felmerült? Pedig egy francia fizikus, Denis Papin 1679-ben találta fel a gőz felhasználásán és benntartásán alapuló első gyorsfőző edényt. A fejlesztő annyira jól meg tudta valósítani az elsődarabot, hogy az valóban légmentesen záródott, és beváltva a hozzá fűzött reményeket, már ekkor alkalmassá vált arra, hogy a gőznyomást felhasználva, jelentősen lerövidítse az élelmiszerek főzési idejét.

kukta1

Az igazi áttörésre azonban elég sokat kellett várni. Annak ellenére, hogy 1924-ben egy bizonyos José Alix nevű szakács létrehozta az első, kukták használatához illeszkedő receptkönyvét, csupán másfél évtizeddel később, 1938-ban készült el az első olyan edény, amely otthoni használatra is alkalmas volt. A Flex-Seal Speed Cookert tűzhelyen használták, az 1990-es évek elején azonban megjelentek az első elektromos darabok is, melyek már időzítőt is tartalmaztak.

kukta3

Sokak fejében még mindig a szocializmus korának alumínium darabjai élnek, amelyek éles hangon, fenyegetően sípolnak, és amelyek robbanótöltetként is elsülhettek, amennyiben túlzott nyomás alá kerülnek. Talán a negatív tapasztalatok, talán a korszakból ránk maradt darabok hidegrázós látványa miatt, de a kereslet ezek iránt az eszközök iránt Magyarországon az elmúlt évtizedekben minimálisra csökkent. Történt mindez úgy, hogy a modern kukták már minőségi alapanyagokból, nem az egészségkárosító alumíniumból készülnek. Sőt, okosabbak, mint gondolnánk.

kukta2

A magasabb árú darabok már megjelenésükben is igen impozánsak, ráadásul több funkciót is tartalmaznak: külön hőfok állítható be a zöldségek, a fehér húsok és halak, illetve a vörös húsok párolásához, főzéséhez. A rozsdamentes acélból készült darabok esetében némely gyártó azt ígéri, hogy akár kilencven százalékkal is lerövidül a főzéssel eltöltött idő. A mai eszközök mindezeken túl igen biztonságosnak mondhatók, a négyfokozatú biztonsági szelepek és az automatikus lezárás mellett többé nem kell félnünk attól, hogy felrobban a marhapörkölttel teli edény.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Okoskonyha: Az ősi aszalástól a high-tech verzióig

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.