A tavasz zöldségei számomra a főzelékek évszaka. A mostani főzelékem tényleg úgy készült, hogy benéztem a hűtőbe és amit találtam abból főztem. Spárga, tök, némi tejtermék és megvan minden, ami egy üdítő ebédhez kell!
Amikor a piacon tököt veszek, mindig beteszek mellé pár csomag kaprot, ami egy megosztó fűszernövény, de én imádom. Már egy kicsit „másnapos” volt a kapor, ezért blansírozással életet leheltem belé, a többi mozzanatot pedig a receptben leírtam.
A spárgát – ilyenkor tavasszal – minden nap meg tudom enni. Bár igen rövid a szezonja, éppen ezért, amikor csak tehetem, veszek belőle. A zöld spárgát használom inkább, mert sokkal kevesebbet kell vele bajlódni, mint a fehérrel. Így arra gondoltam, hogy a tököt és a spárgát egy ételben jelenítem meg. Biztos van, aki megkövez érte, de mivel én egy igazi tavaszi vegetáriánus fogásra vágytam, használtam mindkettőt… megérte! :)
Hozzávalók:
Kapor olaj
- 2 csomag kapor
-1 dl olívaolaj
-1 dl szőlőmagolaj
Spárga
-1 csomag zöldspárga
-só, bors, cukor
-egy kocka vaj
Főzelék
-1 közepes vajtök
-3 dl zöldség alaplé
-5-6 dkg vaj
-2 ek. tejföl
-2 ek. joghurt
-só, bors, cukor
-pár szál kapor
-fél citrom kifacsart leve
A kaporról néhány levelet leszedünk díszítéshez, illetve 1-2 szálat félre teszünk a főzéshez. A többit forrásban lévő vízbe dobjuk 30 másodpercre, majd jeges vízben lehűtjük. 1-1 dl olíva-, és szőlőmagolajjal összeturmixoljuk, majd gézlapon átszűrjük, és a tálalásig félretesszük.
A Spárga fás részeit letörjük, és alaplé készítéshez félretesszük a mélyhűtőbe. A megmaradt spárga szárak bütykeit eltávolítjuk, majd szintén forrásban lévő vízbe helyezzük, és 2-3 perc blansírozás után lehűtjük, végezetül itatóspapíron megszárítjuk.
A tököt félbevágjuk, magos belső részét kikaparjuk és félretesszük. A tök egyharmadát szépen felkockázzuk és hirtelen kevés vajon harapható állagúra pirítjuk, sózzuk, borsozzuk és félretesszük tálalásig.
A maradék tököt feldaraboljuk és a tök kikapart belsejével együtt vajon megpirítjuk. Amikor kellően lepirult, felöntjük zöldségalaplével, és puhára pároljuk. Adunk hozzá néhány levél kaprot, sózzuk, borsozzuk, és egy csipet cukorral is megszórjuk. Miután a tök megpuhult, tejföllel, joghurttal és frissen facsart citromlével összeturmixoljuk.
A spárgákat tűzforró serpenyőben körbe pirítjuk, adunk hozzá egy csipet cukrot, sózzuk, borsozzuk, a végén dobunk hozzá egy kocka vajat, és tálalunk. Középre halmozzuk a tök darabokat és a spárgát, amit tálalás előtt érdemes átlósan kanálnyi méretű darabokra felszeletelni. Körbe öntjük a főzelékkel, friss kaporral és kaporolajjal díszítjük!