Egyes statisztikai adatok szerint a magyar lakosság mintegy harminc százaléka érintett a refluxban, a kellemetlen tüneteket produkáló gyomorégésben. Ez egyeseknél gyomorfájdalomban, hányingerben, böfögésben jelenik meg, míg másoknál a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe, sőt, akár a szájüregbe is visszajuthat. A reflux azonban kiválóan kordában tartható megfelelő diéta betartásával.
Összegyűjtöttünk tíz tiltólistás ételt, amely fokozza vagy éppen kiválthatja a gyomorpanaszokat.
Ezek az élelmiszerek egytől egyig fokozzák a savtermelést, így egyre súlyosbodó tüneteket okozhatnak. Az alkohol ellazítja az izmokat, ezáltal könnyebben jut vissza a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe, a panírozott és olajban sütött ételek pedig megszívják magukat zsiradékkal, ami még tovább ront a helyzeten. A nyers hagyma fogyasztása komoly gyomorfájdalmakkal járhat, csakúgy, mint a tejsavóban igencsak bővelkedő túró fogyasztása. Ez utóbbi esetében érdemes laktózmentes változatokat fogyasztani, amelyek könnyebben emészthetők és mérséklik a panaszokat.
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: Súlyos tévedések – 2018 legőrültebb diétái