© 2018 Foodyny.

Ezen a héten már tényleg elstartolhat az eper rövid, ám annál intenzívebb befőzési szezonja, már viszonylag jó áron elcsíphetjük a friss, magyar gyümölcs kilóját a piacon. Ha pedig alaposan bevásároltunk belőle, itt az ideje, hogy túllépjünk a lekvárfőzés gondolatán. Készítsünk ezúttal tartósítószer-mentes szörpöt belőle!

eper1

Egy kiló megtisztított eperhez nagyjából egy liter vízre és harminc deka cukorra van szükség. Tegyük egy lábasba az epret, adjuk hozzá a vizet és a cukrot, majd lassú tűzön kezdjük el főzni. Amikor láthatóan kicsit megszottyadt az eper, krumplinyomóval zúzzuk össze, majd további öt percig alacsony lángon rotyogtassuk. Ezt követően passzírozzuk át a masszát, a fennakadó magokat dobjuk ki, a tiszta szirupot pedig ismét forraljuk fel.

strawberry syrup

Az elkészült szörpöt sterilizált üvegekbe adagoljuk, légmentesen lezárjuk, majd száraz dunsztban néhány nap alatt tartósítjuk. Ezután már mehet is a kamra polcára. Ügyeljünk azonban arra, hogy felbontást követően tároljuk hűtőben, és néhány nap alatt használjuk fel.

GasztroEszti

Kapcsolódó cikkünk: Csajpraktika: Így készítsen tartósítószer-mentes eperlekvárt!

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.